Može li se istovremeno primati mirovina u Hrvatskoj i dohodak izvan granica?

Jasmina Grgurić
28. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici imaju mogućnost rada bez prekida isplate cijele mirovine, ali samo ako rade do polovine radnog vremena. U suprotnom, umirovljenička primanja im se obustavljaju. Neki smatraju da to pravilo vrijedi samo unutar granica Lijepe naše, zbog čega su se vrlo neugodno iznenadili.

Ilustracija: Rawpixel

Može li se istovremeno primati mirovina u Hrvatskoj i dohodak iz inozemstva? Neki su mislili da može, no neugodno su se iznenadili. Sada će zbog rada morati vratiti mirovinu, i to u vrlo kratkom roku. O takvim je slučajevima u Studiju 4 HRT-a govorio Marko Marušić, predstojnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Područnom uredu Bjelovar.

Umirovljenici najviše rade u jednoj djelatnosti, traženi u tri županije!

Naime, na tom je području desetak osoba koje, prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, nisu u roku od 15 dana obavijestile HZMO o nastaloj promjeni. Nakon saznanja da osobe primaju mirovinu u Hrvatskoj, a istovremeno su zaposlene u inozemstvu, HZMO donosi rješenje o obustavi mirovine, koju su ti korisnici dužni u roku od 15 dana uplatiti u državni proračun

Marušić je dodao da se takve osobe ili same jave ili HZMO informaciju dobije od HZZO-a. Ističe da je za 10-ak slučajeva na bjelovarsko-bilogorskom području riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna. Rješenje o ovrsi nije nikome izdano i pruža se mogućnost obročne naplate.

Komentirao je i situaciju s iščekivanim covid dodatkom  za umirovljenike.

“U tijeku su dogovori između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i umirovljeničkih udruga  i stranaka oko toga što je podnošljivo za državni proračun, a istovremeno prihvatljivo umirovljenicima” – kaza je Marušić i dodao kako vjeruje da će pronaći zajednički jezik oko COVID dodatka.

 

Može li se istovremeno primati mirovina u Hrvatskoj i dohodak izvan granica?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap