Petrović: Sindikatima ćemo se pridružiti u prosvjedu ako promjene stav o radu umirovljenika

Jasmina Grgurić
17. rujna 2018.
Novosti
A- A+

“Sindikati pripremaju prosvjed na Markovu trgu, no detalji nam još nisu poznati. Mi ćemo to podržati, no to će ovisiti o njihovu stavu prema zapošljavanju umirovljenika, kao i ostalim zahtjevima, među kojima najvažnijim smatramo promjenu formule za usklađivanje mirovina. Pojedinci se sada bune što će umirovljenici raditi, a nisu se bunili kada su se ista prava davala umirovljenim braniteljima i policiji”

Poruke s ovogodišnjeg Praznika rada Foto: Marko Matijević | mirovina.hr

Ususret Međunarodnom danu starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, Hrvatska nema što slaviti. Više od polovine njezinih umirovljenika živi ispod linije siromaštva. Prema podacima HZMO-a, 480.000 od 1,14 milijuna umirovljenih po općim propisima ima mirovinu do prosječnih 1.758 kuna. Sredstva su to nedostojna za život u starosti nakon više desetljeća rada.

Izmjene postojećeg mirovinskog sustava ne hvataju se u koštac s rastućim siromaštvom hrvatskog umirovljenika. Iznimka je eventualno najavljeni porast najnižih mirovina za tri posto te uvođenje nacionalne mirovine, što neće uvelike popraviti postojeće stanje. Na radnim mjestima ostajat ćemo duže, za mirovinu odvajati sve više, a radit ćemo i u mirovini. Upravo oko te mogućnosti, koja bi također trebala ublažiti siromaštvo starijih osoba, dolazi do ozbiljnijeg razilaženja između umirovljeničkih i radničkih sindikata.

Rad umirovljenika nije rješenje za glad

Nakon današnjih neuspješnih razgovora s ministrom rada i mirovinskog sustava, Markom Pavićem sindikati rada najavili su jesenski izlazak na ulice. Ministar ih je na njihovo traženje pozvao za stol, no na njemu se nije našlo ono što su sindikalci htjeli – da se ne podiže dobna granica na 67 godina i ne uvodi stroža penalizacija za prijevremeno umirovljenje – pa su sastanak napustili.

No, hoće li im se na prosvjedu pridružiti i umirovljenici? Iz Sindikata umirovljenika poručuju da neće ukoliko predstavnici radnih sindikata ne promijene svoj stav o proširenju prava na rad umirovljenika koji, prema njihovom mišljenju, ugrožava radnike.

“Sindikati pripremaju prosvjed na Markovu trgu, no detalji nam još nisu poznati. Mi ćemo to podržati, no to će ovisiti o njihovu stavu prema zapošljavanju umirovljenika, kao i ostalim zahtjevima, među kojima najvažnijim smatramo promjenu formule za usklađivanje mirovina. Pojedinci se sada bune što će umirovljenici raditi, a nisu se bunili kada su se ista prava davala braniteljima i policiji” – upozorava predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Radom umirovljenika, smatra, ne treba se rješavati pitanje njihove egzistencije, nego treba ponuditi mogućnost onima koji žele zaraditi neku dodanu vrijednost, ostati društveno aktivni i biti od pomoći, kako je to u ostalim europskim zemljama. Povećanje najnižih mirovina i rješavanje dodatka od 27 posto izborom između dva mirovinska stupa, predsjednica Sindikata umirovljenika smatra dobrim stranama reforme. Ipak, podsjeća na čitav niz zahtjeva koje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije uvažilo od svojih socijalnih partnera kroz zahtjeve Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Najmanji udio mirovine u plaći

“Hrvatska ima najveću stopu siromaštva među zemljama bivše države. Relativna vrijednost mirovine, odnosno udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, kod nas je najmanji. U Makedoniji i Sloveniji je oko 60 posto, u Crnoj Gori i Srbiji 50 posto, dok je kod nas ispod 40 posto.  To je za sramiti se. Ovih dana ćemo znati novu granicu siromaštva u Hrvatskoj, a koliko je stanje loše govore dosadašnji podaci od oko 55 posto umirovljenika koji žive ispod sadašnje linije od 2.180 kuna.” – kaže Petrović.

Siromaštvo hrvatskih umirovljenika bit će goruća tema upravo na Međunarodni dan starijih osoba. Nacionalno vijeće tražilo je da se toga dana u Saboru održi tematska rasprava, što je odbijeno. Prihvaćeno je pak da 1. listopada o položaju umirovljenika raspravlja Saborski odbor na temu njihovih ljudskih prava, mirovinske reforme te najvažnije – siromaštvu starijih osoba.

“Ako to može nekoga utješiti, o toj će se temi konačno progovoriti pod krovom Hrvatskog Sabora – zaključuje Jasna A. Petrović, dodajući kako su Sindikat i Matica spremni na radikalnije poteze kako bi se starije osobe u Hrvatskoj – zaštitilo od siromaštva.

Petrović: Sindikatima ćemo se pridružiti u prosvjedu ako promjene stav o radu umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap