Gdje je nestao ravnatelj splitskog Doma za starije? Političari traže njegovu ostavku

Josip Mihaljević
15. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Više od tjedan dana prošlo je od evakuacije korisnika iz splitskog Doma za starije i nemoćne, a glavnog i odgovornog, ravnatelja – ni vidjeti ni čuti. U jedinoj izjavi koju je dao zakopao se još dublje jer je kazao da su korisnici imali temperature i do desetak dana prije evakuacije, a političari sada traže njegovu smjenu.

ivan škaričić

Foto: Ivan Škaričić, ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne | Youtube screenshot

Pedesetak umirovljenika iz splitskog Doma za starije zarazilo se koronavirusom, a prema jučerašnjim podacima četvero ih je preminulo. Ravnatelja Ivana Škaričića pak nema nigdje. Župan Blaženko Boban najavio je sankcije odmah nakon što je javnost saznala što se dogodilo, ali njima ni traga ni glasa. Dugotrajne istrage “pomoći” će ovakvim slučajevima da brže nego inače odlaze u zaborav jer u proteklim tjednima informacije brzo zastarijevaju, a fokus građana svaki dan zaokuplja neka nova priča.

“Čekaju da se slučaj zaboravi”

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak kaže da je priča oko splitskog Doma za starije i nemoćne rezultat desetljećima duge klasične HDZ-ove politike partijskog uhljebljivanja podobnih umjesto sposobnih, pišu 24sata.hr. Naime, Škaričić je dugo godina bio omiški gradonačelnik, a nakon što je izgubio izbore, postaje ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne. Po struci je arheolog i povjesničar.

“Kao što virus nije ušao u dom sam od sebe, tako u njega sam od sebe nije ušao ni ravnatelj Škaričić. Tamo ga je postavio upravo HDZ, kao potpuno nekompetentnu osobu opterećenu aferama, i to bez natječaja. Župan Blaženko Boban je već trebao smijeniti Škaričića, an e se nadati da će dugotrajna istraga više različitih komisija ovaj slučaj baciti u zaborav. Zbog takvog ponašanja i odugovlačenja mora i sam snositi odgovornost”, kazala je Puljak za 24sata.

Navodi kako bi u bilo kojoj civiliziranoj zemlji ravnatelj istu večer sam ponudio ostavku:

“Budući da ostavka nije ponuđena, kao čelna osoba Splitsko-dalmatinske županije, institucije zaslužne za postavljanje ravnatelja, upravo je župan boban sam trebao odmah reagirati, bez odugovlačenja. Kako ni on punih tjedan dana nije reagirao, ‘zapovjedna’ odgovornost ide i dalje do ministarstva, ministrice i premijera. No svi oni čekaju da se slučaj u javnosti zaboravi”, kazala je Puljak.

Miro Bulj: “Virus je donio župan, direktno preko svog uhljeba”

Saborski zastupnik Miro Bulj danas je u Saboru bio još oštriji po pitanju slučaja iz Splita:

“Splitsko-dalmatinska županija je u biti tvornica uhljeba. Danas, kada je cijela Splitsko-dalmatinska županija u bunkeru, u toj istoj županiji ulazi virus tamo gdje ne bi smio ući. Naravno uz uhljeba (ravnatelja Škaričića, op.a.) kojeg je postavio Ante Sanader, jedan od glavnih ljudi Andreja Plenkovića, uz asistenciju župana Bobana koji ga svesrdno podržava”, kazao je Bulj u Saboru.

Bulj govori kako je kao županijski vijećnik ranije tražio da se Škaričiću ne da povjerenje i da ga s makne s mjesta Doma za starije i nemoćne Split.

“Baš na tome mjestu gdje je postavljen uhljeb, ugroženi su životi i zdravlje naših ljudi, nažalost neki su već i umrli. (…)

Što poduzima ministrica socijalne skrbi? Apsolutno ništa! U isto vrijeme držite tiskovne u Splitu i pozivate narod, poglavito župan Boban u uniformi, kao heroj, poziva ljude da se drže mjera – on je donio virus, direktno on preko svoga uhljeba”, kazao je Bulj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap