Otkriveni novi propusti u splitskom Domu, zbog smrti korisnika DORH traži nove izvide!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Prema zasad još uvijek neslužbenim informacijama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražit će daljnje izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj, gdje je od koronavirusa umrlo 18 osoba. Također, otkriveni su i novi propusti u toj županijskoj ustanovi socijalne skrbi, a koji su mogli pogodovati takvom širenju zaraze.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Splitska policija u petak je Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće nakon što su dovršili izvide u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u koji je početkom travnja ušao koronavirus, nakon čega je 18 korisnika preminulo. Općinsko državno odvjetništvo, neslužbeno doznajemo, tražit će daljnje izvide, piše danas N1.

Inspekcija još 2015. utvrdila opasne nepravilnosti

Državno odvjetništvo očito nije zadovoljno izvješćem, zbog čega će tražiti daljnja postupanja. Smatraju, naime, da je policija prebrzo odradila posao te nije ispitala sve uključene osobe, doznaje neslužbeno N1 iz izvora u ODO-u, kao i da nisu sigurni koliko daleko će sezati odgovornost za tragediju.

dom za starije split
Tresle inspekcije, rodilo se niš': Nitko nije kriv za širenje zaraze u splitskom Domu za starije?

Naime, policija je prema nalogu Općinskog državnog odvjetništva provela izvide, ali kaznene prijave nisu podignute. Ni inspekcije ministarstava zdravstva te socijalne srbi nisu utvrdile nikakve propuste među liječnicima, epidemiolozima i djelatnicima. Kriv je, kazali su, virus. Podsjetimo, izbijanje epidemije zabilježeno je 7. travnja kada je 50 korisnika prebačeno na Križine, hospitalizirano ih je 68, a preminulo 18.

Istovremeno, u radu Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu pronađene su nove nepravilnosti. Naime, ovo nije prva inspekcija u toj ustanovi, jer su još 2015. godine utvrđene brojne nepravilnosti. Upravo su one mogle biti odgovorne za nekontrolirano širenje zaraze.

Naime, korisnici drugog i trećeg stupnja usluge u splitskom su Domu smješteni na drugom katu zgrade i borave u četverokrevetnim sobama, a tamo gdje postoje dvokrevetne sobe Dom nije udovoljio propisanoj kvadraturi, doznaje Večernji list.

Nepravilnosti iz 2015. kojih se sada nitko nije “sjetio”

Naime, prema Pravilniku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, usko vezanom za sam Zakon o socijalnoj skrbi, spavaonice u domu za osobe drugog i trećeg stupnja (polupokretne i nepokretne osobe) ne smiju imati više od tri ležaja u jednoj prostoriji, pri čemu je veličina sobe najmanje sedam četvornih metara po korisniku.

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

Iz ovoga se postavljaju brojna pitanja; kako je moguće da se u Ministarstvu prilikom nedavnih izvida nisu “sjetili” inspekcijskog nadzora od prije pet godina te kako te nepravilnosti postoje i dan danas, i na kraju, da se one nisu povezale sa širenjem zaraze.

Djelatnici doma anonimno su Večernjem listu potvrdili da je tomu tako, priložili fotografije kao dokaz, te i sami utvrdili da je upravo prevelika količina osoba na nedovoljnom razmaku u sobama doprinijela širenju zaraze.

Otvoreno ostaje i pitanje o povišenoj temperaturi koja se među korisnicima pojavila deset dana prije službene reakcije epidemiologa. Inače, sve ustanove u ovom procesu; Dom za starije, Dom zdravlja i HZJZ, pod ingerencijom su županijske vlasti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap