Tresle inspekcije, rodilo se niš’: Nitko nije kriv za širenje zaraze u splitskom Domu za starije?

Jasmina Grgurić Zanze
27. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar Vili Beroš ovih je dana iznio zaključak nalaza zdravstvene inspekcije u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe. Prema njemu, nije bilo propusta u postupanju liječnice i epidemiologa. No, prema još neslužbenom nalazu Ministarstva za demografiju, nije bilo propusta ni u postupanju djelatnika te ustanove. A ravnatelj? O njemu će očito odlučiti – politika! U međuvremenu, više od deset starijih i nemoćnih osoba preminulo je iz te ustanove od koronavirusa.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Kada je prije mjesec dana izbila zaraza u prvom domu za starije i nemoćne osobe, onom županijskom u Splitu, odmah su isplivale informacije koje su bacale sumnju da je došlo do propusta; dio korisnika imao je deset dana povišenu temperaturu. Sam ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da sumnje postoje, prvi zatraženi izvještaji odgovornih osoba u Domu te epidemiologa nisu se poklapali, a ustanovu su posjetile inspekcije zdravstva, socijalne skrbi, a po nalogu DORH-a i policija…

Što se događalo deset dana u Domu?

Zavod za javno zdravstvo poziv je iz Doma zaprimio 29. ožujka, a epidemiolozi su u Dom došli tek 7. travnja. Tada je dio korisnika i evakuiran. Ostaje nejasno što se događalo tih deset dana. Od 7. travnja do danas preminulo je više od 10 korisnika županijskog doma za starije i nemoćne u Splitu.

Nalaz zdravstvene inspekcije iz Splita čekao se tjednima da bi ministar Beroš ovoga vikenda rekao kako od strane zdravstvenih djelatnika; liječnice obiteljske medicine iz splitskog Doma zdravlja koja je skrbila o korisnicima te tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo, nikakvih propusta nije bilo.

pozar
Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv vlasnice doma za starije u Andraševcu

Tko je kriv? Ministar kaže – virus! Tu tvrdnju podupire primjerima velikog proboja u brojne domove za starije osobe, a koji se dogodio u drugim europskim zemljama. No, činjenica je da se zaraza razbukatala jedino u Splitu i Koprivnici, u nijednoj drugoj ustanovi diljem Hrvatske, kao što je i činjenica da zemlje na koje se ministar zdravstva referira imaju neusporedivo veći broj zaraženih osoba.

Ako nisu krivi zdravstveni radnici, nameće se zaključak da su onda krivi djelatnici doma, čija odgovornost seže sve do ravnatelja. No, ni prema inspekciji Ministarstva za demografiju nikakvih propusta od strane djelatnika nije bilo.

Nisu utvrđeni ni propusti djelatnika

Kako se sva krivnja nakon nalaza zdravstvene inspekcije automatski usmjerila prema Ministarstvu demografije, ono je jučer demantiralo glasine oko krivnje djelatnika te ustanove.

Ravnateljica Doma za starije u Koprivnici ne osjeća se krivom i ne razmišlja o ostavci

“Istina je da su naši inspekcijski nalazi gotovi, a istina je i da nisu utvrđeni nikakvi propusti u radu djelatnika Doma za starije i nemoćne u Splitu. Pritom se tu misli na glavnu medicinsku sestru Zdravku Đapić Kolak te na cjelokupno zdravstveno osoblje koje radi u toj ustanovi, a ne na ravnatelja Ivana Škaričića” – rečeno je jučer Večernjem listu iz nadležnog ministarstva.

Dakle, zasad još nije poznato je li ravnatelj Ivan Škaričić kriv ili nije za širenje zaraze u domu, što bi prema najavama iz Ministarstva Vesne Bedeković trebalo biti poznato ovaj tjedan. Naime, njihova inspekcija se bavila postupanjem samih djelatnika, dok će se o odgovornosti ravnatelja očito odlučivati političkim putem preko Splitsko-dalmatinske županije koja ga je na tu funkciju i postavila, a kojoj će biti dostavljeno službeno izvješće.

 

Copy link
Powered by Social Snap