Objavljujemo inspekcijski nalaz iz splitskog Doma u kojem je umrlo 18 ljudi!

Josip Mihaljević
18. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jučer su objavili dugoočekivana izvješća o postupanju u vezi sa suzbijanjem širenja virusa Covid-19 u Domu za starije i nemoćne “Split” gdje je korona odnijela 18 života.

bedeković vesna

Foto: Vesna Bedeković | Youtube screenshot

Nakon što su dobili mišljenje Glavne državne odvjetnice RH Zlate Hrvoj-Šipek, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne politike jučer su objavili objedinjeno Izvješće o obavljenom inspekcijskom nadzoru u Domu za starije i nemoćne osobe “Split”, gdje je koronavirus odnio 18 života.

Podsjetimo, u večernjim satima 7. travnja se saznalo da se dogodio proboj korone na jednoj lokaciji splitskog Doma za starije i nemoćne (u Vukovarskoj ulici), a potom su od samog ravnatelja Ivana Škaričića došle vijesti da su zaraženi umirovljenici simptome pokazivali i do desetak dana ranije.

Iako je ministar Beroš na konferencijama za medije ponavljao kako je inspekcija u tijeku i da će njezine rezultate brzo predstaviti, dogodilo se da je predstavio samo par rečenica – kako nisu utvrđene nepravilnosti i kako je sve bilo u najboljem redu. S druge strane, mediji su mjesecima insistirali da se javno objavi inspekcijski nalaz, a to su napravili tek jučer 17. lipnja, nakon što su dobili mišljenje državne odvjetnice.

Najveći dio opreme im dostavili nakon proboja virusa

Besramna krađa u domu za starije: Nestala vrijedna oprema koja život znači!

Izvješće potpisuju ministar Vili Beroš i ministrica Vesna Bedeković, a ono otprilike izgleda ovako.

U prvom dijelu su nabrojali opće mjere za postupanje pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi u vezi s epidemijom bolesti Covid-19, te navode kada su nabavili opremu i poslali ju u taj dom.

Ministarstvo socijalne politike svojim je sredstvima od 17. ožujka 2020. kupovao dostupnu opremu (maske i dezinficijense) te ih dostavljao domovima s kojima ima sklopljen ugovor o suradnji.

“MDOMSP (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) je dostavio Domu za starije i nemoćne osobe “Split” sljedeću zaštitnu opremu: 31. ožujka 1.140 zaštitnih maski; 1. travnja 700 zaštitnih maski, 1.400 rukavica i 10 l alkohola i 13. travnja 500 zaštitnih ogrtača, 20.000 rukavica, 3.000 platnenih maski, 24.000 kirurških maski, 1.700 komada dezinficijensa za ruke i 240 l alkohola”, stoji u izvješću.

Dakle, najveći dio zaštitne opreme stigao je nekoliko dana nakon proboja virusa.

Analiza postupanja do proboja

dom za starije split
Tresle inspekcije, rodilo se niš': Nitko nije kriv za širenje zaraze u splitskom Domu za starije?

U drugom dijelu navode opće podatke u Domu, a u trećem analiziraju postupanja u objektu u vezi sa suzbijanjem bolesti Covid-19. Analiza se temelji na inspekcijskom nadzoru kojeg je provelo Ministarstvo socijalne politike.

Što se tiče postupanja u Domu, najbolje ih je podijeliti u vremenske okvire prije i poslije proboja. Prije proboja su uveli niz općih mjera, poput stopiranja prijema novih korisnika (26. veljače), zabranjene posjete korisnicima (27. veljače), zabranjen izlazak korisnicima iz Doma (19. ožujka), a 22. ožujka su donijeli novu organizaciju rada. Tada su podijelili osoblje u dvije skupine, a dan nakon su korisnike podijelili u 4 grupe kod korištenja restorana tijekom obroka.

“U razdoblju od 29. ožujka do 6. travnja po dvoje korisnika po danu dobivalo je povišenu tjelesnu temperaturu, koja je varirala i koja se pojavljivala i prestajala kod različitih korisnika u različitim intervalima, a što nije neuobičajeno za ovu korisničku skupinu. Zdravstveno stanje većine pacijenata se nije mijenjalo te su perzistirale kronične bolesti (urinarne infekcije i gastroezofagealni refluks). Tijekom navedenog razdoblja korisnici su bili pod liječničkim nadzorom te su im sukladno procjeni liječnika ordinirani antibiotici do početka sumnje u infekciju SARS CoV2”, stoji u izvješću.

Analiza postupanja nakon proboja virusa

vesna bedeković
Ministarstvo sav teret prebacilo na domove: Inspekcija ne izlazi u nadzor već mjesec dana!

Epidemiološka služba je nakon proboja preuzela daljnje postupanje i donijela već svima dobro poznate odluke o evakuaciji korisnika s II. kata Doma u KBC Split.

Dobar dio osoblja i obiteljska liječnica koja je bila u kontaktu s korisnicima dobili su mjeru samoizolacije, djelatnicima koji rade na različitim katovima su zabranili komunikaciju i donijeli su pojačane mjere dezinfekcije na svim odjelima Doma. Također, svi djelatnici su testirani.

Zaključak: “Nije bilo nepravilnosti i propusta”

bedeković vesna
Inspekcija Ministarstva u splitskom Domu za starije: "Nisu napravljeni propusti"

Na kraju, u četvrtom poglavlju donose zaključak na temelju svih utvrđenih okolnosti. Zaključak ima deset točaka – počinju s time kako je kriza s epidemijom novo stanje za koje nitko nije imao recept i s kojom se svijet suočio po prvi puta te da su se odluke morale prilagođavati razvoju situacije.

“Korisnici domova za starije i nemoćne su u sve većem broju vrlo visoke životne dobi, s brojnim komorbiditetom. Zbog toga nije uvijek lako utvrditi što je uzrokovalo promjenu njihovog zdravstvenog stanja ili primjerice, povišenu temperaturu”, četvrta je točka zaključka.

Sve u svemu, zaključuju kako je Dom za starije i nemoćne osobe Split postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela.

“U postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika Doma za starije i nemoćne nije bilo nepravilnosti i propusta, korisnici su bili primjereno zbrinuti, a vezano uz njihovo zdravstveno stanje, odnosno njihove primarne dijagnoze zbog kojih su mogli imati takve simptome.

U postupanju izabrane liječnice opće/obiteljske medicine nije bilo propusta obzirom da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju Covid-19, bolest uzrokovanu koronavirusom SARS-CoV-2, postupila sukladno uputama HZJZ-a.

U postupanju zdravstvenih radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prema korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne osobe Split nije bilo nepravilnost i propusta, obzirom da su žurno poduzeli i proveli sve potrebne epidemiološke mjere na temelju objavljenih epidemioloških izvoda te nakon potvrde SARS CoV 2 infekcije kod pojedinih korisnika”, stoji u posljednjim točkama objedinjenog Izvješća kojeg su 30. travnja potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Cijelo izvješće možete pogledati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [455.48 KB]

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap