DORH više od dvije godine nije pokrenuo postupak zbog 18 umrlih korisnika u domu za starije u Splitu

Ana Kanazir
13. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Prije dvije godine i pet mjeseci, za vrijeme lockdowna, koronavirus je ušao u dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu i umrlo je 18 štićenika. DORH još ne zna treba li pokrenuti postupak protiv navedenog doma i njegovog ravnatelja.

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay

Dok su korisnici doma simptome korone imali i do deset dana, otkrilo se i kako djelatnici doma nisu imali osnovna sredstva za rad. Osim samog problema s domom, afera je bila pokrenuta i oko ravnatelja doma Ivana Škaričića koji je dobio posao bez iskustva i natječaja.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Kako je korona ušla u dom?

Postavljalo se i pitanje kako je korona uopće ušla u dom, s obzirom na to da su u to vrijeme bile zabranjene posjete, ali i kako je moguće da nitko iz doma nije reagirao. Pretpostavlja se kako su se koronom zarazile djelatnice koje su prvi dan bolesti dolazile normalno na posao jer nisu još znale da su pozitivne, a potom se korona proširila i na korisnike doma, navodi Index.

Nije bilo opreme

Iz doma su potom javili kako nemaju dovoljno opreme kao što su maske, dezinfekcijska sredstva te su o tome obavijestili Stožer civilne zaštite Splitsko – dalmatinske županije gdje su im rekli da ni oni ne raspolažu s traženom opremom, a kada se čulo da je korona došla u dom, pojavila se i oprema.

Više o cijelom slučaju i kako je sve krenulo možete vidjeti ovdje. 

Kako sastaviti pritužbu na dom za starije | Pixabay
Zagrebački Dom za starije osobe našao se na udaru kritike naše čitateljice, a javila nam se i ravnateljica Doma

DORH se oglasio

– Ističemo kako smo u konkretnom predmetu u srpnju 2022. godine zaprimili naloženo sudsko-medicinsko vještačenje te ćemo nakon što razmotrimo sadržaj istoga donijeti državnoodvjetničku odluku o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena”, poručila je za Index Marina Pavić, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Glavno pitanje koje se postavlja je slijedeće – je li bilo propusta u domu, ali i je li liječnica u domu reagirala na vrijeme na pojavu koronavirusa, kao i je li Nastavni zavod za javno zdravstvo na vrijeme sve poduzeo. Jednako tako je i pitanje hoće li zaposlenici doma i Ivan Škaričić dobiti određenu kaznu ili će sve otići u zastaru.

DORH više od dvije godine nije pokrenuo postupak zbog 18 umrlih korisnika u domu za starije u Splitu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap