Je li treća doza cjepiva učinkovita i protiv delta i beta sojeva korone?

Jasmina Grgurić Zanze
17. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Sve je više zemalja koje u strahu od delta soja koronavirusa planiraju građanima podijeliti treću dozu cjepiva. No, postavlja se pitanje o njegovoj učinkovitosti na tu varijantu, kao i smisla cijepljenja trećom dozom dok je još toliko građana koji se nisu cijepili uopće. Odgovor na prvo u svom nedavno objavljenom izvješću daje Pfizer.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Pfizer i BioNTech predali su jučer inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem navode da je treća doza cjepiva učinkovita u zaštiti i protiv novih varijanta koronavirusa.

cijepljenje
Njemačka već zna kada će starijima ponuditi treću dozu cjepiva

Naime, kako tvrde, treća doza cjepiva izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u usporedbi s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija.

“S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19”” – piše u izvještaju kompanije, otkriva CNN.

“Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom cjepiva. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se cijepili, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito” – rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Zasad se u brojnim zemljama još uvijek vode jače kampanje za cijepljenje necijepljenih, nego za primanje treće doze koju su prošli tjedan FDA i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odobrili i preporučili  imunokompromitiranim ljudima koji su imali slab imunološki odgovor nakon prve dvije doze.

Copy link
Powered by Social Snap