Hrvatska gotovo stala sa cijepljenjem, čeka li nas zbog toga opasna jesen?

Jasmina Grgurić
26. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je posljednjih dana gotovo stala sa cijepljenjem. Na sto stanovnika cijepi ih se oko 0.15, po čemu smo na dnu EU. Dosad je jednu dozu primilo samo 41 posto stanovnika, a potpuno je procijepljeno tek 38 posto, što znači da nam prijeti još jedna crna jesen i zima. No, hoće li biti baš kao i u prošlom valu?

cijepljenje

Foto: Unsplash

Cijepljenje je gotovo stalo te je na razini kao i u veljači kada je praktički kampanja tek počela. Posljednjih se dana na stotinu stanovnika cijepi njih 0,15. Jednu dozu primilo je 41 posto građana, a obje tek njih 38. Zadani cilj je daleko, zbog čega nam prijeti ozbiljna epidemiološka situacija na jesen. Među zemljama EU-a, od nas su lošije tek Rumunjska i Bugarska.

Projekcije zdravstvenog modela za Hrvatsku nisu dobre

Dok cijepljenje stagnira, broj zaraženih raste. Tako ni Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) za Hrvatsku ne daje najblistavije prognoze za jesen.

Loša vijest: Cjepiva Pfizer i AstraZeneca gube na učinkovitosti u roku od šest mjeseci

Projekcije broja umrlih pokazuju da bi novi val mogao dosegnuti vrhunac krajem listopada, kada bi se on ponovno mogao kretati oko 30 umrlih dnevno. Model predviđa nešto manje žrtava nego u najgorem valu prošlog prosinca, zasigurno zbog procijepljenosti starijih, no projekcija ipak nije ni blizu prihvatljive, piše Index.

U slučaju da će se stanovnici Hrvatske pridržavati određenih mjera, poput nošenja maski, broj mrtvih dnevno ne bi trebao prelaziti 10-ak. No, ako se situacija ne promijeni, ako država ne uvede neke strože epidemiološke mjere, poput covid-propusnica, IHME predviđa da bi na intenzivnoj skrbi sredinom listopada moglo biti oko 750 bolesnika.

Ne brine samo slaba ukupna procijepljenost, već i nedovoljna procijepljenost starijih od 60 godina kao rizične skupine. Tako smo krajem srpnja u dobnoj skupini od 65 do 69 godina imali 71 posto cijepljenih jednom dozom, a od 70 do 74 godine 79 posto. U dobnoj skupini od 80 do 84 godine samo je 60 posto ljudi bilo cijepljeno, a od 85 do 89 godina samo 53 posto. Novi podaci se čekaju, no brojke trenutno više-manje stagniraju.

Jesen uz slabu procijepljenost donosi dodatne rizike

Uz nisku procijepljenost problem je i skorašnji povratak u zatvorene prostore. Mladi se vraćaju u škole, radnici u urede, a svakako će dio mlađih zarazu s godišnjih odmora donijeti u obitelji sa starijim članovima među kojima i dalje ima dosta necijepljenih.

Čitavu situaciju otežava i dominacija vrlo zaraznog delta soja koji se vrlo brzo širi. U prilog nam ne ide ni nešto ipak slabija učinkovitost cjepiva protiv novog soja, kao i činjenica da zaštita od cjepiva počinje opadati već nakon šest mjeseci. No, ne smije se zanemariti da su šanse za hospitalizaciju gotovo 30 puta manje nakon cijepljenja.

Jedno od rješenja za jačanje zaštite mogla bi biti treća doza, ali i unapređenje cjepiva ovisno i mutacijama. Građene na cijepljenje trenutno najviše mogu potaknuti covid propusnice koje će nam najesen možda trebati za brojna kretanja.

Hrvatska gotovo stala sa cijepljenjem, čeka li nas zbog toga opasna jesen?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap