Veliko istraživanje o učinkovitosti cjepiva: Ne baš dobre vijesti za starije od 65!

Jasmina Grgurić Zanze
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Nova istraživanja posljednjih su mjeseci već potvrdila ono čega su se mnogi pribojavali, slabljenja učinka cjepiva s vremenom i mutacijama koronavirusa. Međutim, najnovija velika studija potvrđuje da njegova učinkovitost već u startu nije uopće toliko velika za starije osobe kako se to dosad tvrdilo. Naime, kod Pfizera i Moderne zaštita cijepljene 65+ populacije od hospitalizacije od delta soja pala je na 62 posto.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Istraživanje o učinkovitosti cjepiva protiv delta soja napravljeno je među 5,6 milijuna korisnika zdravstvene skrbi (Medicare) u Sjedinjenim Državama, starijih od 65 godina.

Cjepiva protiv delte učinkovita tek 41 posto kod starijih

Istraživanje otkriva kako učinkovitost mRNA cjepiva (Pfizer, Moderna) u populaciji +65 godina ipak nije tako visoka. Kod starijih od 65 godina, prema podacima iz prezentacije CDC-a sa sastanka 30. kolovoza, ona je iznosila 62 posto kod sprečavanja hospitalizacije, a 41 posto kod zaštite od infekcije delta sojem, piše Jutarnji list.

Loša vijest: Cjepiva Pfizer i AstraZeneca gube na učinkovitosti u roku od šest mjeseci

Naime, niža je to zaštita kod 65+ populacije nego što je utvrđena u ranijim manjim studijama. Starije dobne skupine (75+) imaju još nižu zaštitu kad su u pitanju mRNA cjepiva te infekcije i hospitalizacije delta sojem SARS-CoV-2 virusom.

Ipak, stopa infekcije delta sojem i dalje je puno niža nego kod necijepljenih osoba tijekom 2020. godine, 20 posto manje u odnosu na 32 posto. Isto se odnosi i na stope hospitalizacije cijepljenih mRNA cjepivom nakon infekcije delta sojem u odnosu na necijepljene tijekom 2020. godine – 2 posto kod necijepljenih prema 12 posto.

Zaključak velike studije jest kako stariji od 65 godina obavezno trebaju treću dozu cjepiva.

Čak 73 posto slučajeva zaraze kod cijepljenih 65+

Od 5,6 milijuna korisnika Medicarea, u razdoblju od siječnja do 14. kolovoza njih 2,7 milijuna cijepljeno je Pfizerom, a 2,9 milijuna Modernom. Kao proboj zaraze kod cijepljenih uzeti su slučajevi infekcija i hospitalizacije zabilježeni dva tjedna nakon primljene druge doze.

Utvrđeno je kako je u populaciji 65+ cijepljeno 80 posto američkih građana te se ispostavilo kako je 73 posto slučajeva Covid-19 infekcija zabilježeno kod potpuno cijepljenih starijih od 65 godina. Također, među 80 posto u potpunosti cijepljenih starijih od 80 godina njih 61 posto je u ukupnom broju hospitaliziranih osoba na dan 24. srpnja.

Kao što je potvrdila i britanska studija, zaštita s vremenom dodatno slabi pa je tako proboj infekcija nakon 5 do 6 mjeseci od cijepljenja dvostruko viši nego 3 do 4 mjeseca nakon cijepljenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap