Istraživanje otkrilo koliko su manje šanse za smrt od korone ako smo se cijepili

Jasmina Grgurić
14. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je rezultate triju istraživanja koja otkrivaju koliko su nam veće šanse da umremo od korone, a nismo se cijepili. Slična brojka vrijedi i za hospitalizaciju u slučaju komplikacija bolesti, dok je mogućnost za samu zarazu u slučaju cijepljenja ipak veća u odnosu na ova dva parametra zaštite koju nam pruža cjepivo.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Šansa da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s koronavirusom deset je puta veća u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima. Istovremeno, vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida jedanaest je puta veća u odnosu na cijepljene, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju triju istraživanja, piše Index.

No, kada je riječ o vjerojatnosti same zaraze, ona je veća u odnosu na ova dva parametra zaštite od cjepiva. Naime, mogućnost da će se necijepljeni zaraziti je pet puta veća u odnosu na cijepljene. No, deset puta je manja mogućnost da se cijepljeni razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti proučavao je slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država.

“Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi cjepiva. I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom – cijepljenje djeluje” – rekla je ravnateljica CDC-a, Rochelle Walensky.

Loša vijest: Cjepiva Pfizer i AstraZeneca gube na učinkovitosti u roku od šest mjeseci

Međutim, istraživanja jednako tako potvrđuju da djelotvornost cjepiva slabi. Zaštita je u padu otkako prevladava delta varijanta virusa. No, znanstvenici još nisu sigurni je li razlog postupno slabljenje imuniteta ili sposobnost delte da “zaobiđe” naš imunosni sustav, a može biti i oboje.

Rezultati studije pokazali su i da je u borbi s delta varijantom od triju cjepiva odobrenih u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a cjepivo Johnson & Johnsona 60 posto. To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz kolovoza koja je također pokazala da Modernino cjepivo bolje štiti od delte nego Pfizerovo.

Istraživanje otkrilo koliko su manje šanse za smrt od korone ako smo se cijepili
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap