Njemačka već zna kada će starijima ponuditi treću dozu cjepiva

Jasmina Grgurić
2. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ukoliko koronavirus ostane prisutan, sasvim je izvjesno da će građanima biti potrebna i treća doza cjepiva. Dok se Hrvatska još uvijek bori sa slabom procijepljenošću stanovništva s prvom ili drugom dozom, druge zemlje već su odredile kada će građanima, prvenstveno starijima i drugim osjetljivim skupinama, ponuditi docjepljivanje.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Virus ne jenjava, a uz nove mutacije sasvim je izvjesno da će biti potrebno primiti i treću dozu cjepiva. Hrvatska zasad nema plan docjepljivanja stanovništva, no u pojedinim zemljama ono je već krenulo.

Tako su u Izraelu osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom već primile treću dozu, a ista će mogućnost biti ponuđena i starijima od 60 godina koji su se cijepili prije najmanje pet mjeseci. Inače, Izrael je jedna od najprocjepljenijih država svijeta, a u zadnje vrijeme bilježe skok u slučajevima zaraze. No, situacija s preminulima ne prati trend rasta.

Naime, naša otpornost na virus slabi, a novi sojevi otvaraju mogućnost i za nova cjepiva koja će u trećoj dozi možda biti prilagođena mutacijama, odnosno različita od cjepiva koja smo primili ranije.

Isti plan ima i Njemačka koja od 1. rujna planira predložiti primjenu treće doze cjepiva protiv covida-19 za starije i za osjetljive osobe, piše u prijedlogu Ministarstva zdravstva u koji je agencija France Presse dobila uvid u nedjelju.

cijepljenje
Izrael će starijim građanima ponuditi treću dozu cjepiva: Znanstvenica otkrila je li to potrebno u Hrvatskoj

Pokretni timovi za cijepljenje obilazit će ustanove za njegu starijih kako bi docijepili njihove korisnike Pfizerovim i Moderninim cjepivom, neovisno o vrsti cjepiva koju su ranije primili, navodi se u tekstu. Liječnici će usto moći docijepiti starije i pacijente s oslabljenim imunosnim sustavom, piše N1.

Naime, nedavna istraživanja pokazuju da imunitet stečen cijepljenjem slabi s vremenom, što osjetljive osobe ponovo dovodi u opasnost. Premda je u Njemačkoj stopa zaraženosti trenutačno niža od stope u susjednim zemljama, zadnjih tjedana raste broj zaraženih delta varijantom koja je veoma zarazna. Također, usporavanje cijepljenja potiče zabrinutost jer je tek 52 posto Nijemaca potpuno cijepljeno.

Njemačka već zna kada će starijima ponuditi treću dozu cjepiva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap