Otkrivene nuspojave cjepiva protiv korone: Znanstvenici otkrili nekoliko problema

Luka Kalac
28. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Cjepiva protiv koronavirusa tri farmaceutske tvrtke, AstraZeneca, Pfizer i Moderna, izazivaju rijetke, ali poprilično ozbiljne nuspojave. Riječ je o miokarditisu, perikarditisu, Guillain-Barréov sindromu, trombozi venskih sinusa, akutnom diseminiranom encefalomijelitisu i transverzalnom mijelitisu. Znanstvenici tvrde kako nisu mogli znati za takve nuspojave sve dok cjepivo nije primilo više milijuna ljudi. Pored svih navedenih rijetkih nuspojava, i dalje tvrde kako su prednosti cjepiva i dalje veće od takvih zdravstvenih stanja.

astrazeneca

Foto: Youtube screenshot

Upala leđne moždine i neurološki poremećaj su dvije rijetke nuspojave cjepiva protiv koronavirusa koje je otkrila grupa znanstvenika Global Vaccine Data Networka. Do tog rezultata došli su pregledavanjem čak 99 milijuna elektroničkih bolničkih kartona stanovnika Novog Zelanda, Australije, Kanade, Francuske, Danske, Finske, i Škotske.

Riječ je o elektroničkim bolničkim kartonima pacijenata koji su primili cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Kako bi stekli što precizniji uvid, tim znanstvenika je usporedio koliko često su se pojavljivale bolesti srca, krvožilnog sustava i čak 13 bolesti mozga prije pandemije i poslije pandemije kod cijepljenih.

Miokarditis i perikarditis kao nuspojave cjepiva Pfizera i Moderne

U časopisu Vaccine u petak je objavljeno najveće istraživanje u povijesti na temu sigurnosti cjepiva. U istraživanju stoji kako je potvrđeno da su miokarditis i perikarditis nuspojava mRNA cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizer i Moderne. Isto tako, potvrđena je povezanost cjepiva farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Guillain-Barréov sindroma (neurološki poremećaj u kojemu imunološki sustav napada neurone i u finalnoj fazi u potpunosti paralizira tijelo) te tromboze venskih sinusa (krvni ugrušak u venskim sinusima mozga) kao nuspojava, piše theguardian.com.

Tome je potrebno dodati kako to nije jedina nuspojava cjepiva protiv koronavirusa navedene tvrtke. U sklopu ovog istraživanja je otkrivena povezanost AstraZenecinog cjepiva i rijetke nuspojave akutnog diseminiranog encefalomijelitisa (upalna demijelinizirajuća bolest središnjeg živčanog sustava).

penzic cjepivo
Bacili desetke milijuna eura u vjetar: U Hrvatskoj uništeno oko 2 milijuna doza cjepiva protiv covida

AstraZeneca povezana s upalom leđne moždine

Ova studija je, prema riječima profesora Jima Butteryja koji je sudjelovao u njoj, potaknulo njega i cijeli tim znanstvenika da provedu još jedno istraživanje kako bi potvrdili navedene podatke. Nakon što su proučili bolničke kartone 6,8 milijuna Australaca cijepljenih AstraZenecinim cjepivo, potvrdili su kako su akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM) i transverzalni mijelitis (upala leđne moždine) jedne od rijetkih nuspojava tog cjepiva.

Učestalost oboljenja od ADEM-a je 0,78 na milijun doza cjepiva, a upala leđne moždine se javlja u 1,82 slučajeva na milijun doza, doznalo se iz još jednog australskog istraživanja. Profesor Buttery je istaknuo kako znanstvenici nisu znali za sve navedene rijetke nuspojave sve dok cjepivo nisu primili milijuni ljudi, piše theguardian.com.

– Niti jedno kliničko ispitivanje ne može imati toliko sudionika koji bi nam omogućili da odgovorimo na ta pitanja. Na njih smo mogli dobiti odgovore tek nakon što se cjepivo počelo koristiti, izjavio je profesor Jim Buttery.

Akutni diseminirani encefalomijelitis i transverzalni mijelitis su doista ozbiljne bolesti, ali Buttery tvrdi da se oboljeli od njih uglavnom oporave. Unatoč ovim rezultatima istraživanja, znanstvenici su naglasili kako su prednosti cjepiva i dalje veće od potencijalnih zdravstvenih rizika i ozbiljnih posljedica. Jednako tako, radi se o maloj skupini ljudi kod kojih su se javile nuspojave.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap