Jednodnevni izleti za penziće: Crikvenica ograničila dolazak turističkih autobusa

Jelena Ratko
22. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Jednodnevna kupanja u Crikvenici pravi su hit, pogotovo za umirovljenike koji si mogu priuštiti takav oblik ljetovanja za par stotina kuna. Polazak ujutro, povratak navečer – dok se oni kupaju, autobus ih čeka na starom mjestu. Međutim, izgleda da je jeftinim izletima došao kraj, jer je Grad Crikvenica odlučio promijeniti neka pravila.

Foto: pixabay.com

Tijekom ljetne sezone, zbog visokog priljeva gostiju u danima vikenda, naselja Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo suočavaju se s poteškoćama i otežanim funkcioniranjem, prenosi crikva.hr. Središte grada, pješački prijelazi, plaže i parkovi preopterećeni su velikim brojem ljudi, a javne službe zadužene za funkcioniranje sustava uza sve napore ne mogu kvalitetno obavljati svoje poslove što stvara nezadovoljstvo kod turista i stanovnika grada.

40.000 kuna po autobusu u sezoni

Kako bi se riješila navedena problematika, izrađen je prijedlog  “Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice” koja ima za cilj smanjiti broj ulazaka autobusnih prijevoznika u Crikvenicu tijekom turistički prometnih dana, u periodu od 15.06. do 15.09.2018. s posebnim naglaskom na zone posebnog prometnog režima.

Gradsko vijeće Grada Crikvenice navedenu je Odluku i usvojilo na sjednici održanoj 17. svibnja 2018. godine. Odluka se ne odnosi na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od smještajnih objekata u Crikvenici, no svi oni koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje, više ne mogu računati na to da će ih autobus čekati blizu plaže.

Prema novoj Odluci, turistički će autobusi morati ishoditi posebnu dozvolu koja košta čak 40.000 kuna po sezoni i to samo za jedno vozilo. Stoga je pitanje koliko se uz povoljnu cijenu putovanja takva “karta” prijevoznicima isplati, osim ako ne nađu neku alternativnu lokaciju parkiranja izvan samog mjesta.

Podizanje kvalitete usluge

“Na području Grada Crikvenice tijekom ljetne turističke sezone, naročito subotom i nedjeljom uočen je dolazak većeg broja turističkih autobusa s više tisuća turista. Ocijenjeno je da je potrebno dolazak autobusa i jednodnevnih turista svesti na prihvatljivu mjeru imajući u vidu održiv kapacitet cesta, javnih površina, naročito plaža. Nova prometna regulativa, kao i dodatni uvjeti vezano za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima omogućit će nesmetan svakodnevni život građana i povećati kvalitetu usluge kako za jednodnevne goste tako i za goste koji u Crikvenici borave duže vrijeme” – kazala je zamjenica gradonačelnika gđa. Silvia Crnić za portal crikva.hr.

Umirovljenici su jedna od ugroženijih populacija što se novog “režima” tiče, jer su upravo oni ti kojima je jeftini izlet na more potreban. Po Zagrebu su se često mogle na tramvajskim stanicama vidjeti ponude raznih turističkih agencija, udruga i umirovljeničkih društava za jednodnevne izlete u Crikvenicu. Ako se do sezone kupanja ne pronađe neko rješenje, izgleda da će toga, od ove godine, biti znatno manje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap