Inflaciji nikad kraja: Pogledajte kakve su cijene dobara i usluga u odnosu na početak prošle godine

Milan Dalmacija
23. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u siječnju. Ona se na godišnjoj razini kretala po stopi od 12,7 posto, dok su dobra i usluge u odnosu na prosinac u prosjeku ostale na istoj razini. Najviše su porasle cijene restorana i hotela, a tek potom hrane.

Inflacija je, prema Troskotu, pojela usklađivanje mirovina u sljedećih pet do šest kvartala | Foto: Unsplash

Cijene dobara i usluga su na godišnjoj razini, dakle protekloga siječnja u usporedbi sa siječnjem 2022. godine, porasle za 12,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku u svom redovnom mjesečnom izvješću. Prošlog su mjeseca, pak, cijene ostale na istoj razini kao i u prosincu, što se djelomično može zahvaliti i Vladinom ograničenju cijena na razinu do Stare godine.

Najviše poskupjeli restorani i hrana

Na godišnjoj razini najviše su poskupjeli restorani i hoteli (19,5 posto), hrana i bezalkoholna pića (17,3 posto), pokućstvo i oprema za održavanje kućanstva (16,6 posto). Stanovanje, voda, struja, plin i druga goriva poskupjeli su u proteklih godinu dana za 15,9 posto, odjeća i obuća za 13,8, razna dobra i usluge za 11,7, rekreacija i kultura za 10,4, prijevoz za 6,6, a zdravstvena dobra i usluge za 6,4 posto. Najmanje su poskupjela alkoholna pića i duhan – svega 5,7 posto.

Indeksi potrošački cijena za siječanj 2023. | Foto: DZS

Na mjesečnoj su, pak, razini poskupjeli restorani i hoteli (2,5 posto), zdravstvena dobra i usluge (2,2 posto), pokućstvo i oprema za održavanje (1,7 posto), hrana i bezalkoholna pića (1,5 posto), razna dobra i usluge (jedan posto), a rekreacija i kultura (0,9 posto). S druge strane, za 11,5 posto su pojeftinili odjeća i obuća te prijevoz kojemu su cijene niže za jedan posto. Razlog tome su sezonska sniženja, odnosno pad cijene goriva, navode u DZS-u.

Stižu nova poskupljenja

Nova poskupljenja se, kako smo već pisali, očekuju već s početkom ožujka. Potvrdili su to iz Hrvatske udruge poslodavaca i Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore navodeći kako je rast cijena ovaj puta potaknut najavom velikih dobavljača o 60 novih cjenika koje će uputiti trgovcima. Poskupljenje bi tako u prosjeku trebalo iznositi oko četiri posto. Za usporedbu cijena poslužit će nedavno objavljena mobilna aplikacija “Kretanje cijena”.

Godišnji indeksi potrošačkih cijena u siječnju. | Foto: DZS

Vrijedi podsjetiti da je i u proteklih nekoliko mjeseci zabilježena dvoznamenkasta stopa inflacije na godišnjoj razini. U kolovozu su cijene na godišnjoj razini porasle za 12,3, a na mjesečnoj za 0,1 posto. U rujnu je godišnja inflacija iznosila 12,8 posto, a mjesečna 1,5 posto. U listopadu su stope inflacije iznosile 13,2, odnosno 1,3 posto, a u studenom su bile 13,5 posto na godišnjoj, odnosno 0,9 posto na mjesečnoj razini. U prosincu je godišnja inflacija iznosila 13,1 posto, ali su cijene na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap