Porast cijena određenih usluga: U godinu dana najviše porasle cijene hrane i pića

Ana Kanazir
15. listopada 2022.
Novosti
A- A+

U rujnu se bilježi rast cijena dobara i usluga od 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su cijene od kolovoza na rujan, odnosno u samo mjesec dana porasle za 1,5 posto, navodi Državni zavod za statistiku.

porast cijena u rujnu

Porast cijena u rujnu | foto: Državni zavod za statistiku

Kako bi se lakše pratio rast cijena, potrebno je podijeliti usluge na nekoliko kategorija. Jednako tako, prati se promjena cijena iz mjeseca u mjesec, kao i na godišnjoj razini, a indekse potrošačkih cijena donosi Državni zavod za statistiku.

U posebnim skupinama je naviše porasla cijena energije

Najveći porast cijena je u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren u kategorijama „Hrana i pića“ i to za 19,1 posto, a odmah iza se nalaze „Restorani i hoteli“ sa 17,3 posto, „Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva“ je poraslo za 15,7 posto, „Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva“ za 13,3 posto, „Prijevoz“, za 12,3 posto, a za 10 posto i manje su porasle cijene kategorija „Razna dobra i usluge“, „Odjeća i obuća“, „Rekreacija i kultura“ te „Alkoholna pića i duhan“.

Ipak, kada se gleda prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini je ostvaren u kategoriji „Energija“ i to za 17,7 posto, navodi DZS.

Na mjesečnoj razini su najviše narasle cijene odjeće i obuće za 21,2 posto, dok je na drugom mjestu kategorija „Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva“ pri čemu je cijena narasla za 2,9 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap