Nova poskupljenja u ožujku: Cijene nekih proizvoda bi mogle porasti za četiri posto

Ana Kanazir
23. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Iako postoji nekoliko mjera koje bi trebale olakšati život umirovljenicima, čini se kako nema kraja poskupljenjima u trgovinama. Nova poskupljenja, i to do četiri posto, su tako moguća već od 1. ožujka jer su veliki dobavljači najavili trgovcima čak 60 novih cjenika, a ministar financija je komentirao kako mu nije jasno zbog čega će do poskupljenja doći.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već i pisali prije dva dana je predsjednik Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić rekao da su moguća nova poskupljenja u trgovinama, a poskupljenja je komentirao i predsjednik HUP- Udruge trgovaca Martin Evačić koji je potvrdio da će se neke cijene povećati već od 1. ožujka, dok će druge na snagu stupiti u travnju.

Žena gleda u popis za kupovinu
Najavljena su nova poskupljenja, a stižu i prve reakcije na novu aplikaciju za praćenje cijena

Poskupljenja do četiri posto

Poskupljenja su očito postala naša svakodnevica, a to dokazuju i cijene u trgovinama. Kako je rekao Evačić iz HUP-Udruge trgovina, vjerojatno će doći do poskupljenja od otprilike tri do četiri posto.

– Poskupljenja će biti, ali ne baš takvog. Neće doći do poskupljenja svih prehrambenih proizvoda 10 posto. Neki proizvodi će poskupjeti 10 posto, neki više od 10 posto, ali neće one najbitnije živežne namirnice, rekao je Evačić u razgovoru koji je s njim vodio novinar Indexa Vedran Salvia.

Dodao je i kako košarica prehrambenih proizvoda neće biti skuplja za više od tri do četiri posto.

Drugi dio godine bi mogao biti bolji

Ipak, dobra vijest je da će se cijene smiriti u drugom dijelu godine, ali je predsjednik HUP-a rekao kako se cijene neće vratiti na razinu od prije nekoliko godina.

– Ali ne očekujem enormna poskupljenja kao prošle godine kad je bila opća panika oko rata u Ukrajini. Smirivanje cijena se očekuje u drugoj polovici godine. Činjenica je da i dalje puno toga ovisi o tome kako će se razvijati rat u Ukrajini, s tim je povezan onda i rast cijena energenata, kao i nafte. Sve ovisi o nafti. Sad vidimo da cijena nafte pada, trebalo bi to dovesti do smirivanja cijena, rekao je za Index.

O svemu se izjasnio ministar financija

Za prilog Marka Šiklića za Danas.hr je ministar financija Marko Primorac rekao kako mu nisu jasna podizanja cijena s obzirom na to da su cijene energenata kod nas i na svjetskim tržištima u padu. Komentirao je i kako je zabilježen pad inflacije, koja je u siječnju iznosila 12.7 posto pa i samim time nisu jasne najave o poskupljenjima.

– Cijene su nešto što nas naravno brine. Najave koje sam čuo o podizanju cijena, moram reći da nisam siguran kako bi ih uopće komentirao. Mi pratimo cijene i zabrinjava nas svaki porast cijena, izjavio je Primorac za Danas.hr.

Rekao je i kako treba razgovarati s onima koji su najavili poskupljenja i razmisliti što se može napraviti da ne nastupe nova poskupljenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap