Sve je vidljivo na dlanu: Predstavljena aplikacija Kretanje cijena, uskoro ćete ju moći preuzeti

Milan Dalmacija
10. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Ministarstvo gospodarstva predstavilo je aplikaciju Kretanje cijena. Njome su obuhvaćene cijene preko 300 proizvoda u 80 kategorija iz tri trgovačka lanca koja su dostavila cijene prije 31. prosinca. Savjetnik ministra, Jurica Lovrinčević dodao je kako će cijene u ostalim trgovačkim lancima prikupiti naknadno te je otkrio koliko je proizvoda poskupjelo u Konzumu, KTC-u i Tommyju od Stare godine.

trgovina

Foto: Pixabay

Ministarstvo gospodarstva predstavilo je aplikaciju Kretanje cijena, kojom će građani moći pratiti cijene u tri trgovačka lanca koja su ispunila njihov raniji zahtjev i dostavila cijene proizvoda. Riječ je o Konzumu, KTC-u i Tommyju. U aplikaciji bi trebalo biti navedeno oko 300 proizvoda u 80 kategorija, a građani će moći vidjeti kolike su cijene bile do 31. prosinca, a kolike su danas. Uvedena je i mogućnost praćenja akcija.

– Znate tko su trgovci s bijele liste. To su naši partneri KTC, Konzum i Tommy. Molili smo i pozivali ostale da se pridruže, ali nisu. Zašto – pitajte njih. Naći ćemo sami načina da i njihove cijene stavimo. Aplikacija je gotova i nalazi se u testnoj fazi, potpuno je funkcionalna. Idući tjedan bi trebala biti dostupna građanima. Ideja je da se za svaki proizvod vidi je li poskupio i je li na akciji. Želimo spriječiti neopravdan rast cijena kakav se događao u prošloj godini kod nekih trgovaca, objasnio je savjetnik ministra gospodarstva, Jurica Lovrinčević.

Ministarstvo nije pogriješilo

Dodao je da ne smatra da je Ministarstvo pogriješilo u odnosu prema trgovcima. Dosad je Državni inspektorat neke trgovce kaznio te je podijelio velik broj upozorenja o čemu možete čitati ovdje. Lovrinčević je naglasio da slabija suradnja s drugim velikim trgovačkim lancima nije dobra ni za njih, niti za gospodarstvo, ni za građane. Na konkretnim primjerima objasnio je čemu služi ta aplikacija.

Aplikacija Kretanje cijena | Screenshot: Index.hr

– Gledamo Konzum na aplikaciji kojom smo jako zadovoljni. Porasla je cijena paprika, tikvica i šećera. Šećer je porastao vladinom uredbom, paprika i tikvice su iz uvoza. Svi ostali proizvodi su zadržali istu cijenu, a 133 proizvoda je na akciji, ima nižu cijenu nego prošli mjesec. Kod Tommyja imamo četiri skuplja artikla. Vrlo mali broj artikala ima veću cijenu. I kod KTC-a isto slično, šest artikala ima veću cijenu. Vrlo dobre rezultate već sada imamo zbog ovakvog načina praćenja cijena. Mislim da ćemo njome spriječiti neopravdano dizanje cijena, otkrio je Lovrinčević.

Trgovci skrivaju cijene uvoza

Izrazio je sumnju da drugi trgovački lanci ne žele dati cijene proizvoda da se ne bi vidjelo po kojim su ih cijenama uvezli. Naglasio je da su netransparentni te da bi građani trebali znati zbog čega je to tako. Istaknuo je da će Ministarstvo popisivati cijene, vrlo vjerojatno uz pomoć tvrtke izvana. No, to će trebati platiti. Sama aplikacija koštala je oko 200.000 kuna, otkrio je Lovrinčević te dodao da će je građani uskoro moći preuzeti.

Aplikacija Kretanje cijena | Screenshot: Index.hr

– Meni nije normalno da je hrana u Hrvatskoj skuplja jedan posto od europskog prosjeka, a prije dvije godine je bila tri posto ispod europskog prosjeka. Po meni to pokazuje da su za neke stvari određeni proizvođači pretjerali, zaključio je pomoćnik ministra.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap