Evo kada nam u travnju stiže “povišica” mirovina sa zaostacima

Jasmina Grgurić Zanze
4. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uskladio je još od 1. siječnja mirovine prema rastu potrošačkih cijena i prosječne plaće u prethodnom polugodištu. Umirovljenicima će to donijeti samo 2,24 posto veće mirovine u travnju za ožujak, a bit će im isplaćeni i zaostaci “povišice” za siječanj i veljaču.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Mirovina hrvatskih umirovljenika raste za 2,24 posto. Aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja 2022. iznosi 73,13 kuna. Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće u prethodnom polugodištu.

Isplata sa zaostacima stiže nam u petak

kune i euri
Sabornicima će mirovina rasti 235 kuna. Evo koliko će dobiti ostali umirovljenici!

Na prosječnu mirovinu od 2.648 kuna riječ je o oko 60 kuna više. Dakle, prosječnom korisniku mirovine umirovljenička će primanja po novom iznositi oko 2.708 kuna. Uz toliko uvećanu mirovinu za ožujak, dobit će i zaostatke usklađivanja za siječanj i veljaču.

To znači da će prosječan umirovljenik dobiti 60 kuna veću mirovinu, ali će u travnju sa zaostacima dobiti trostruko, odnosno 180 kuna više nego u ožujku. Ipak, već u svibnju bit će samo 60 kuna u plusu za svaki daljnji mjesec.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će mirovine za ožujak biti isplaćene u petak, 8. travnja.

Stižu nam tri novčane injekcije: Prosječnom umirovljeniku čak 1.000 kuna više!

Siromašnima samo 7, a saborskim zastupnicima 235 kuna više

Ono što je sporno kod ovog usklađivanja jest da mirovine, unatoč povećanju, sve više zaostaju za rastom cijena koje su najviše rasle upravo ove godine. No, čak i ako se gleda prethodno polugodište, potrošačka je košarica od sredine 2021. godine poskupjela čak 15 posto pa je, uz daljnje poskupljenje energenata i hrane, posve jasno da povećanje od 2,24 posto to ne može nadoknaditi.

Oni koji imaju najmanje mirovine, dobit će najmanju povišicu i obrnuto pa će se one tako kretati od 7 kuna na mirovine do 500 kuna do 235 kuna na saborske mirovine pa i više.

Slaba utjeha je da će dio umirovljenika u ovom mjesecu dobiti još dvije novčane injekcije uz povišicu mirovina sa zaostacima, energetski dodatak i uskrsnice, o čemu više možete pročitati OVDJE. Isto tako, dio starijih građama dobit će i uvećane energetske vaučere ukoliko su na primjer korisnici osobne invalidnine ili nacionalne naknade za starije osobe.

 

Evo kada nam u travnju stiže “povišica” mirovina sa zaostacima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap