Mirovine rastu 2,24 posto, potrošačka košarica skuplja 15 posto! I tu neće stati…

Jasmina Grgurić Zanze
31. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Da rast mirovina usklađivanjem prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće sa 2,24 posto nikako ne odgovara realnosti, govori i podatak da je potrošačka košarica 15 posto skuplja, a od 1. travnja čekaju nas, unatoč smanjenju PDV-a, nova poskupljenja prehrambenih proizvoda.

Foto: Rawpixel

Mirovine se dvaput godišnje usklađuju prema promjenama indeksa rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće. Velikim skokovima svjedočili smo u oba ova segmenta, posebice poskupljenjima. Ipak, mirovine se od 1. siječnja prema prethodnom polugodištu usklađuju za samo 2,24 posto, a umirovljenicima će to povećanje na račun sa zaostacima sjesti tek u travnju.

Jedina nada je da će drugo usklađivanje biti kao 2008.

Jasno je da mirovine ne prate rast cijena, jer se najveće promjene događaju upravo u trenutnom polugodištu, što ćemo osjetiti tek na usklađivanju od 1. srpnja. Ono bi po logici stvari trebalo biti najveće dosad, daleko iznad sadašnjih 2,24 posto. Naime, potrošačka košarica sada je za čak 15 posto skuplja nego što je bila sredinom 2021. godine. A tu neće stati, jer od 1. travnja, unatoč smanjenju PDV-a na pojedine artikle, cijene nastavljaju vrtoglavo rasti.

Najveće usklađivanje dogodilo se u 2008. godini: Pogledajte koliko su umirovljenici tada dobili

Slična situacija dogodila se recesijske 2008. godine, kada je prvo usklađivanje iznosilo 2,55 posto, dakle slično kao i sada, što je u tolikom postotku u stabilnim gospodarskim okolnostima puno te obično toliko iznosi drugo usklađivanje. No, tržište je divljalo kako tada tako i sada. Stoga je drugo usklađivanje tada iznosilo visokih 4,05 posto. Za očekivati je stoga da bi hrvatski umirovljenici ove godine usklađivanjem mogli doživjeti ukupno najveći rast mirovina koji će prelaziti šest posto, a možda i više.

No, vidimo da takva povećanja, koja na prosječnu mirovinu u kunama ne donose baš mnogo, ne prate poskupljenja hrane, jer je potrošačka košarica poskupjela čak sedam puta više nego što će umirovljenicima biti nadoknađeno prvim usklađivanjem. Neće to biti moguće nadoknaditi ni onim u srpnju, jer će cijene dotad dodatno rasti.

Evo što će sve dodatno poskupjeti i koliko

Unatoč smanjenju PDV-a bijeli kruh koštat će 15, srdela 35, ulje 20 kuna, piše danas Večernji list, a brašno, tjestenina i riža idu gore i preko 20 posto.

Naime, Vladin paket mjera u veljači doveo je nakon poskupljenja do smanjenja cijena, jer su trgovci već bili korigirali cijene prema nižem PDV-u od 1. travnja, ali nitko tada nije mogao predvidjeti da će one u međuvremenu nekoliko puta još porasti zbog rata u Ukrajini, odnosno njegova utjecaja na žitarice, uljarice i energente.

racun struja HEP
Kako do vaučera? Provjerili smo gdje se prijaviti i mogu li se koristiti za više računa!

Već su sada, dakle, ponovno u međuvremenu poskupjeli ulje, kava, brašno, kruh, šećer, kvasac… Cijene kruha rast će dalje, a nakon dugo vremena poskupjet će i “riba za sirotinju” – srdela na 35 kuna, koji smo donedavno po kilogramu plaćali 20 pa 30 kuna. Poskupjela su i jaja, a čeka nas i najavljeno poskupljenje svinjetine, uz struju i plin.

Kako će sve to umirovljenici pokriti sa 60 kuna mjesečno, koliko im u prosjeku donosi više mirovina za ožujak, trebali bi se zapitati oni koji mogu spriječiti njihovo daljnje siromašenje. Jer, energetski dodatak i vaučeri, sad je sasvim jasno, neće biti dovoljni.

Mirovine rastu 2,24 posto, potrošačka košarica skuplja 15 posto! I tu neće stati…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap