Kako do vaučera? Provjerili smo gdje se prijaviti i mogu li se koristiti za više računa!

Jasmina Grgurić Zanze
18. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Građanima u travnju stižu vaučeri od 400 kuna kojima će svakoga mjeseca moći podmirivati režije za struju, plin i toplinsku energiju. Provjerili smo trebaju li se građani koji ostvaruju pravo prijaviti, gdje mogu koristiti naknadu, ali i može li se jedan vaučer iskoristiti za nekoliko različitih računa.

racun struja HEP

Foto: Mirovina.hr

Vlada će od 1. travnja krenuti s isplatom mjesečnih vaučera kojima će građani moći podmirivati račune za struju, plin i toplinsku energiju. Vaučeri umjesto dosadašnjih 200 iznose 400 kuna, a proširen je i krug korisnika koji ostvaruju pravo na vaučere. Prije su vrijedili samo za struju, a sada i za ostale navedene energente.

Osim korisnika osobne invalidnine i zajamčene minimalne naknade, vaučere po novom ostvaruju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe. Tu su još dvije kategorije, korisnici novčane naknade za nezaposlene branitelje, kao i naknade za civilne stradalnike Domovinskog rata.

Gdje i kako se prijaviti za vaučere, što treba od ‘papira’?

novac
Stiže nacionalna mirovina, a uz nju uskoro i vaučeri za struju, plin...

Važno je napomenuti da se za vaučere trebate prijaviti. To znači da ako ste, primjerice, korisnik nacionalne naknade za starije osobe te dosad niste dobivali vaučere, nećete ih dobiti po automatizmu, nego morate predati zahtjev. Provjerili smo u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kakva je procedura.

Korisnici nacionalne naknade za starije osobe od 1. travnja 2022. ostvaruju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata na temelju zahtjeva za priznavanje prava kojeg podnose centru za socijalnu skrb prema svom prebivalištu.

“Zahtjev za priznavanje prava se može podnijeti neposredno centru za socijalnu skrb u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik, poštom ili elektroničkim putem. Uz zahtjev je nužno priložiti rješenje o ostvarivanju prava na nacionalnu naknadu za starije osobe” – pojašnjavaju nam iz resornog Ministarstva.

Gdje se mogu iskoristiti i vrijede li za više računa?

Subvencija troškova energije (električne energije, plina i/ili toplinske energije) ostvaruje se na temelju rješenja o priznavanju prava na naknadu za ugroženog kupca energenata koje donosi centar socijalnu skrb te se može iskoristiti u poslovnicama FINE.

Dio radijatora na kojem se regulira jačina grijanja
Stižu vaučeri od 400 kuna za struju, plin... Evo tko će ih dobiti!

Još jedno važno pitanje je možemo li jedan vaučer kombinirati za više računa. Primjerice, ako račun za struju iznosi 150 kuna, a račun za plin ili toplinsku energiju za grijanje 250 kuna ili više, što u tom slučaju? Isto tako, zanimalo nas je i što s viškom novca ako netko na primjer ima samo režije za struju u iznosu manjem od vaučera. Dobra vijest je da se jedan vaučer može kombinirati za podmirenje nekoliko računa!

“Temeljem rješenja centra za socijalnu skrb, korisnik će moći podmiriti jedan ili više računa za navedene energente do ukupnog iznosa od 400,00 kn mjesečno. Ukoliko je račun manji od 400,00 kn, subvencija za troškove energije može se iskoristiti samo za iznos naznačen na računu. Također, ukoliko iznos računa prelazi iznos od 400,00 kn, korisnik može podmiriti razliku do punog iznosa računa” – rekli su nam za kraj iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Copy link
Powered by Social Snap