Emisija Treća dob: Portal Mirovina.hr prava je medijska oaza za starije ljude

Jasmina Grgurić Zanze
21. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

U današnjoj HRT-ovoj emisiji “Treća dob” objavljen je prilog o portalu Mirovina.hr. Priča je to o mladoj redakciji i njezinim novinarima koji nastoje biti glas umirovljenika kada su u pitanju ne samo mirovine, nego i ljudske priče, ali i spoj s mladošću. Ovo je naša priča o vama 🙂

Marko Matijević, glavni urednik portala Mirovina.hr Snimak zaslona/HRTi

Da zastupanje i promicanje interesa umirovljenika nije zadaća samo njihovih udruženja, poput Matice i Sindikata čija je uloga nemjerljiva, nego i medija, dokazuje i ovaj na kojemu se upravo nalazite. Nastojanja portala Mirovina.hr u borbi za što kvalitetnijim životom umirovljenika prepoznao je i HRT, odnosno urednica i voditeljica emisije “Treća dob” Anita Hrstić. Današnja epizoda obogaćena je upravo pričom o mladoj redakciji zaslužnoj za gotovo tisuću tekstova objavljenih u prvih šest mjeseci rada.

Sinergija umirovljenika i mladih

“Teme koje se tiču naših umirovljenika pomalo su se izgubile s naslovnica novina te iz najgledanijih televizijskih i najslušanijih radijskih minuta. A kada se i pojave u medijima, onda je to vezano uz neku tragediju ili skandal. Zato je portal Mirovina.hr za sve informatički pismene starije ljude u Hrvatskoj prava medijska oaza” – riječi su kojima nas je voditeljica Anita Hrstić uvela u prilog.

Sa snimanja priloga za HRT-ovu Treću dob o Mirovina.hr Foto: Tea Ovničević

“Da im se starost ne bi dogodila, na vrijeme su se počeli upoznavati s njezinim problemima, ali i radostima. Usuput razbijaju predrasude o nerazumijevanju između mladih i starijih i premošćuju generacijski jaz. I uspješno to rade na portalu Mirovina.hr” – rekla je uvodno.

[RAZGOVOR] Anita Hrstić: Urednica HRT-ove Treće dobi koja se bori za dostojanstvo umirovljenika

Da je ideja nastala nakon što smo vidjeli da su umirovljenici u Hrvatskoj smješteni na marginu društva te da su sve prisutniji online, otkrio je glavni urednik portala Srednja.hr i Mirovina.hr, Marko Matijević.

“Vidjeli smo da nema nekog portala koji bi se malo više i detaljnije mogao obraćati toj populaciji. U istom trenutku, željeli smo približiti i mlađim generacijama taj svijet u koji će jednog dana zakoračiti. Često radimo stvari koje su zanimljive mladima i povezujemo ih s umirovljenicima” – kaže Marko Matijević.

Mirovine nedostatne za život

Primjer takve sinergije, zanimljive objema generacijama, serijal je “Umirovljenici reagiraju” na Yutubeu. Posljednji takav video prikazuje njihove rekacije na jedan neobičan hit, posve drugačiji od glazbe koju inače slušaju. Tako zapravo dobiju priliku saznati nešto novo o današnjim trendovima među mladima, a mladi pak uživaju u njihovim rekacijama.

No, mnogo je tu i ozbiljnih tema, poput vječno aktualnih mirovinskih pitanja, visine samih mirovina, reforme, ali i ljudskih priča koje nastaju izlaskom na teren. Već prva takva koju smo objavili, ona o umirovljenom sisačkom postolaru Željku Vrđuki, rezultirala je i nagradom ogranka Hrvatskog novinarskog društva za najbolji internetski tekst.

Mirovina.hr po prvi puta zabilježila 100.000 posjeta u jednom mjesecu

“Mlađa generacija drugačija je zbog interneta, mobitela i ostalih tehnologija i tu je nastala velika podjela. Zato imamo digitalnu platformu za umirovljenike, jer oni sve više hrle novim tehnologijama tako da se tu događa neka sinteza. Stvaramo sadržaj koji je jednako zanimljiv i starijim ljudima, jer su oni glavni akteri, ali i mladima koji to interpretiraju na potpuno drugačiji način. Ozbiljnije teme koje pišemo puno govore o tome kako se kao društvo odnosimo prema umirovljenicima. Ipak su to ljudi koji su radili cijeli život i sada nemaju mirovine dostatne za život. Jako je to tužno, ali radimo na tome, barem utoliko da im damo glas” – ispričao je za Treću dob naš novinar Josip Mihaljević.

Kolegica Jelena Ratko osvrnula se na sam doživljaj umirovljenika koji joj se iz radnog kuta posve promijenio.

“Prije sam ih možda manje razumjela, a sada mi je lakše pričati s njima i bolje razumijem njihov smisao za humor i način na koji nešto ispričaju. Nikada nisam imala neke velike predrasude” – rekla je novinarka Jelena.

Portal Mirovina.hr u travnju je zabilježio 100.000 posjetitelja. Potencijal starijih, koji će postati glavni internetski korisnici kroz naredno desetljeće, već je prepoznao, a konačni klik dogodio se – zahvaljujući vama.

Copy link
Powered by Social Snap