[EKSKLUZIVNO] Plenković će održati obećanje oko energetskog dodatka, ne gleda se usklađivanje!

Josip Mihaljević
5. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Isplata energetskog dodatka najavljena je u veljači, ali su iz Vlade zaboravili umirovljenicima poručiti da će se kod isplate gledati iznosi mirovina nakon redovitog usklađivanja. Nakon što smo otkrili da planiraju zakinuti 50 tisuća umirovljenika za prosječno 300 kuna i tako uštedjeti 14 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković obećao je riješiti problem. Novi ministar Marin Piletić dobio je zadatak ispraviti nepravdu.

kune i euri

Josipa Vrankulj | bauštela.hr

Kako neslužbeno doznajemo, Vlada će na sutrašnjoj sjednici izmijeniti Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata na način da iznos ukupnih mirovinskih primanja neće biti isplata u travnju, nego isplata u ožujku. Drugim riječima – za potrebu utvrđivanja platnog “razreda” za određivanje iznosa energetskog dodatka gledat će se iznos mirovina prije usklađivanja, a ne nakon. Zbog toga će sama isplata nešto kasniti – trebala je biti ovih dana, ali će na račune sjesti za otprilike tjedan dana.

Platne razrede i iznose možete vidjeti ovdje:

Foto: HZMO

Neće biti manjeg dodatka zbog većih mirovina!

Na tisuće umirovljenika ostat će bez (većeg) energetskog dodatka!

Radi se o minimalnoj, ali važnoj izmjeni jer su umirovljenici u travnju na račune dobili usklađivanje mirovina, a zbog nekoliko desetaka kuna veće mirovine prijetio im je 300 kuna manji energetski dodatak ili u potpunosti gubitak prava na isplatu. Ukupno bi bilo oštećeno oko 50 tisuća umirovljenika, a država bi uštedjela oko 14 milijuna kuna.

Sve je krenulo s ovim člankom u kojem smo otkrili ne samo da će Vlada (ne)spretnom formulacijom u Odluci pričekati usklađivanje mirovina i tek onda dijeliti novac, nego i da su to prošle godine učinili prilikom isplate covid dodatka. Međutim, prošle je godine usklađivanje iznosilo 0,56 posto (četiri puta manje nego ove godine) pa je šteta za umirovljenike bila daleko manja. Taj su članak prenijeli brojni mediji pa su i premijera Plenkovića pitali o toj neugodnosti, a on je obećao da će se taj problem riješiti.

Stvari su još prije samo nekoliko dana izgledale crne za umirovljenike koji su usklađivanjem prešli granicu. U službenom odgovoru Ministarstva rada na naše pitanje kako će ispraviti tu nepravdu implicirali su da ju ne planiraju ispraviti te da su prilikom donošenja odluke uzeli u obzir da će do usklađivanja doći te da će se gledati iznosi usklađenih mirovina. To možete pročitati OVDJE.

Sindikat umirovljenika i Mirovina.hr izborili se za umirovljenike

U međuvremenu smo se savjetovali sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske kojem smo sugerirali da od Vlade traže najobičniju izmjene odluke do koje će, izgledno, danas doći. Oni su im pisali, a danas bi novi ministar rada Marin Piletić trebao riješiti svoj prvi “umirovljenički” problem. Više informacija očekuje se tijekom i nakon sjednice Vlade koja će se održati u petak.

Kronologiju tekstova o nepravdi oko isplate dodatka  možete pronaći ovdje:

Umirovljenici, na što ćete potrošiti Vladin energetski dodatak?

[EKSKLUZIVNO] Plenković će održati obećanje oko energetskog dodatka, ne gleda se usklađivanje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap