Bez (većeg) dodatka ostaje gotovo 50 tisuća umirovljenika! HSU: Vlada se izblamirala

Josip Mihaljević
23. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika izračunala je da će Vlada, zbog činjenice da će kod isplate energetskog dodatka gledati usklađene mirovine, uštedjeti 14 milijuna kuna. Gotovo 50 tisuća umirovljenika ostat će u potpunosti ili s manjim iznosom energetskog dodatka zbog ovog manevra.

siromaštvo

Foto: Pexels

Kako je formulirano u Odluci o isplati energetskog dodatka, Vlada će gledati mirovine iz ožujka. Istog mjeseca kada umirovljenici na račune dobiju veće mirovine zbog usklađivanja.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izračunala je, da će zbog “graničnih” mirovina s manjim dodatkom ili uopće bez dodatka zbog toga ostati 48.080 umirovljenika, a Vlada će na račun njih uštedjeti 14 milijuna kuna! S nižim razredom isplate, pokazuje HSU-ov izračun, ostat će 34 tisuće umirovljenika, a dodatnih 14 tisuća će u potpunosti ostati bez dodatka jer im usklađivanjem mirovina prelazi 4.000 kuna.

Na tisuće umirovljenika ostat će bez (većeg) energetskog dodatka!

“Kako god se umirovljenici veselili polugodišnjim mizernim postocima usklađivanja mirovina medalja ima i drugu stranu. Nekima se povećanjem za nekoliko desetaka kuna stvori obaveza plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, iako se od prošle godine cenzusi usklađuju.

Nekima se prelaskom mirovine preko 4.000 kuna stvori obaveza plaćanja poreza, a onima s mirovinama iznad prosječne plaće stvori se obaveza plaćanja zdravstvenog doprinosa od 3 posto”, poručuju iz HSU-a.

Ipak, sada je aktualan energetski dodatak na kojeg usklađivanje također utječe:

“Ovih dana aktualan je energetski dodatak, a Vlada se pošteno “izblamirala” zbog “pišljivih” 14 milijuna. Toliko bi naime uštedjela, što je “planirano” odlučila isplatiti dodatak nakon indeksacije mirovina. Isti “štos” Vlada je napravila s Covid dodatkom prije godinu dana, samo što je indeksacija bila četiri puta manja (0,56 posto naspram 2,24 posto)”, nastavljaju iz HSU-a.

Ipak, premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da će se ovaj problem riješiti, odnosno da neće biti ispadanja zbog usklađivanja. Ministarstvu rada poslali smo upit kako to planiraju napraviti, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

HSU tablica dodatak

Foto: HSU

Bez (većeg) dodatka ostaje gotovo 50 tisuća umirovljenika! HSU: Vlada se izblamirala
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap