Na tisuće umirovljenika ostat će bez (većeg) energetskog dodatka!

Jasmina Grgurić Zanze
19. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna dobit će u svibnju energetski dodatak. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći koja, ovisno o visini mirovine, iznosi od 400 do 1.200 kuna. Međutim, na tisuće umirovljenika ostat će bez naknade ili će dobiti niži dodatak iz prilično bizarnog razloga!

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Zbog usklađivanja mirovina na tisuće umirovljenika ostalo je lani bez covid dodatka, a sada će ostati bez energetskog dodatka ili će, u najboljem slučaju, završiti u nižem platnom razredu ove jednokratne novčane pomoći sa svrhom ublažavanja udara ekonomske krize na standard starijih građana.

Razlog? Država kao uvjet gleda upravo mirovine isplaćene u travnju za ožujak, odnosno one koje su uvećane kao rezultat usklađivanja prema rastu potrošačkih cijena i plaća. Kada bi gledali mirovinu isplaćenu u ožujku (za veljaču) problema ne bi bilo. Ovako, mnogi prelaze limit od 4.000 kuna ili pak ulaze u razred s nižim iznosom isplate.

Dobiju 30, a ostaju bez 300 kuna

Pravo na dodatak ima umirovljenik čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna. Umirovljenici čija je mirovina do sada iznosila primjerice 3.915 kuna ostvarivali su pravo na najniži energetski dodatak od 400 kuna. No, zbog povećanja mirovine za 2,24 posto, što je u ovom slučaju oko 87 kuna, oni ostaju bez tih 400 kuna jednokratne pomoći. Oni i svi koji su prije usklađivanja bili za 85 kuna ili manje ispod gornjeg praga.

stariji setnja
Sve o energetskom dodatku na jednom mjestu: Tko ima pravo, kada kreće isplata...

Iz istog razloga, dio umirovljenika sada će upasti u niži platni razred, pri čemu će najviše biti oštećeni građani s najmanjim mirovinama. Naime, pravo na najveći energetski dodatak od 1.200 kuna imaju oni čija mirovina ne prelazi 1.500 kuna. Ukoliko su prije usklađivanja bili na samoj granici, primjerice s mirovinom od oko 1.470 kuna, nakon usklađivanja dobili su oko 32 kune, ali na dodatku izgubili oko 300 kuna jer s mirovinom za ožujak automatski upadaju u idući razred od 1.500 do 2.000 kuna za koje dodatak iznosi 900 kuna.

Oni koji su usklađivanjem sada pak prešli 2.000 kuna, ulaze u treći razred sa 600 kuna dodatka za mirovine u iznosu od 2.000 do 3.000 kuna, čime dolazimo do posljednje kategorije od 3.000 do 4.000 kuna, pri čemu prelaskom gornje granice ostajemo kompletno bez dodatka od 400 kuna.

Isto tako, neće svi koji su lani ostvarili covid dodatak sada dobiti energetski dodatak, jer su mirovine od tada do danas u međuvremenu usklađene dvaput, lani u srpnju s isplatom u rujnu i sada u siječnju s isplatom u travnju.

Tko ima, a tko nema pravo na energetski dodatak?

“Budući da je u travnju 2022. izvršena isplata mirovina za ožujak 2022. usklađenih prema Odluci o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2022. za utvrđivanje neto iznosa ukupnog mirovinskog primanja bit će uzeta u obzir usklađena svota mirovine” – potvrdili su nam iz HZMO-a.

Hoću li dobiti energetski dodatak ako uz mirovinu ostvarujem i neke druge prihode?

Dodajmo da će dodatak u svibnju po automatizmu dobiti samo umirovljenici s hrvatskom mirovinom, dok će u srpnju dodatak biti isplaćen i umirovljenicima koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu, pod uvjetom da obje ne prelaze 4.000 kuna i da se prijave. Dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak moraju dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. lipnja. Isto tako, prijaviti se moraju čak i oni koji ne primaju mirovinu iz inozemstva u slučaju da su ostvarili inozemni staž, ali ne i inozemnu mirovinu.

Na energetski dodatak nemaju pravo umirovljenici koji primaju samo inozemnu mirovinu (bez hrvatske), zatim oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj (žive izvan zemlje), potom umirovljenici koji su zaposleni (s prijavom na osiguranje) kao ni korisnici nacionalne naknade za starije osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap