Plenković intervenira oko isplate dodatka: ‘Riješit ćemo, da ne bude ispadanja zbog usklađivanja’

Josip Mihaljević
21. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Riješit ćemo to, obuhvatit ćemo to, da nema ispadanja iz granice – poručio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković u vezi isplaćivanja energetskog dodatka umirovljenicima. Kako stvari sada stoje, za potrebe isplate dodatka gleda se netom usklađena mirovina zbog koje bi više desetaka tisuća umirovljenika trebalo dobiti manji iznos dodatka, a oko deset tisuća umirovljenika bi u potpunosti trebalo ostati bez jednokratne pomoći.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

Prije dva dana otkrili smo kako Vlada energetski dodatak umirovljenicima planira isplatiti na osnovu netom usklađene mirovine, a posljedice toga bile bi da oko 20 tisuća umirovljenika padne u niži razred isplate, a još desetak tisuća bi u potpunosti izgubilo pravo na isplatu covid dodatka. Jučer je premijer Andrej Plenković, nakon aktualca u Saboru, obećao riješiti problem, iako nije rekao na koji način:

“Riješit ćemo to, obuhvatit ćemo to, da nema ispadanja iz granice”, odgovorio je premijer na pitanje o isplati dodatka na uvećane mirovine.

Sudeći po ranijim izjavama, energetski dodatak u iznosu od 400 do 1.200 kuna trebao bi se isplatiti vrlo brzo, krajem travnja, a najkasnije do kraja svibnja. U tablici možete vidjeti razrede mirovinskih primanja i iznos dodatka koji im pripada:

Foto: HZMO

Što je Vlada planirala napraviti?

Dakle, Odlukom o isplati jednokratne pomoći propisano je kako se za potrebe određivanja ukupnog iznosa mirovinskog primanja gleda mirovina za ožujak (koja se isplaćuje u travnju). Problem je u tomu što je ta mirovina prva u godini u kojoj na račune umirovljenika sjeda usklađena mirovina. Ovoga puta radi se o indeksaciji od 2,24 posto, što umirovljenicima na mjesečnoj mirovini donosi u prosjeku šezdesetak kuna povećanja.

Na tisuće umirovljenika ostat će bez (većeg) energetskog dodatka!

Recimo da je nekom mirovina u veljači bila 1.485 kuna – taj bi umirovljenik trebao dobiti 1.200 kuna jednokratne pomoći. Međutim, zbog nekoliko kuna veće mirovine temeljem usklađivanja, pao bi u niži razred isplate dodatka jer bi mu mirovina prešla 1.500 kuna. Sindikat umirovljenika procjenjuje da je oko 20 tisuća takvih, “graničnih” slučajeva.

Dodatno, još je oko 10.000 umirovljenika čije su mirovine tik ispod 4.000 kuna – usklađivanjem prelaze iznos i ostaju bez prava na isplatu 400 kuna energetskog dodatka.

Da se tako nešto planira napraviti naslutili smo još u veljači ove godine, neposredno nakon predstavljanja paketa pomoći radi poskupljenja energenata. Tada su nam iz Ministarstva rada na direktno pitanje hoće li se kod dodatka gledati usklađene mirovine ili iznosi prije usklađivanja dali nejasan odgovor:

“Prijedlogom odluke planira se isplata tzv. energetskog dodatka umirovljenicima čija mjesečna primanje ne prelaze iznos od 4.000,00 kn, a iznos će ovisiti o visini mirovine i bit će isplaćen u rasponu od 400,00 do 1.200,00, prema istim kriterijima kao što je to bilo određeno za isplatu COVID dodatka.

Odluka o jednokratnom novčanom primanju za umirovljenike bit će donesena uskoro, a stupa snagu 1. travnja 2022. godine, zajedno s ostalim mjerama vezanim uz poskupljenje energenata.

Sve informacije vezane za isplatu tzv. energetskog dodataka bit će objavljene pravovremeno”, poručili su iz Ministarstva rada u veljači.

Prošle godine napravili su istu stvar, prošla je ispod radara

Ista stvar učinjena je i prošle godine kod isplate covid dodatka. Šteta je tada bila puno manja jer je usklađivanje bilo četiri puta manje nego ove godine, tek 0,56 posto. Radi li se ovdje o lukavoj “ako prođe – prođe” politici da se uštedi koja kuna za proračun na štetu umirovljenika, prosuditi sami.

Tek nakon što su se mediji raspisali o ovogodišnjoj nepravdi kod isplate energetskog dodatka od premijera stiže obećanje da će to riješiti. Na koji način, preostaje vidjeti. Moguće je da će u službenoj Odluci o isplati dodatka ostaviti odredbu da se gleda mirovina za ožujak, ali nadopunom pojasniti da se gleda iznos mirovine prije usklađivanja. Alternativno, mogli bi nadopuniti odluku s formulacijom da se gledaju iznosi mirovina iz veljače kada usklađivanje još nije sjelo na račune.

Plenković intervenira oko isplate dodatka: ‘Riješit ćemo, da ne bude ispadanja zbog usklađivanja’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap