[DOZNAJEMO] Vlada će povećati pragove mirovinskih primanja za energetski dodatak?

Jasmina Grgurić Zanze
6. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade trebale bi se dogoditi dvije bitne stvari za umirovljenike vezane uz isplatu energetskog dodatka. Kako je Mirovina.hr doznala još jučer, kao uvjet se ipak neće gledati mirovine nakon usklađivanja, zbog čega bi deseci tisuća umirovljenika ostali bez dodatka jer su za nekoliko kuna prešli prag. Dogodilo se već zbog lanjskog usklađivanja da je dio korisnika mirovina koji su dobili covid dodatak sada prešao cenzus za energetski, no i tu bi nepravdu odlukom Vlada danas trebala ispraviti tako što će uskladiti i same cenzuse.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Na desetke tisuća umirovljenika zbog nekoliko desetaka kuna veće mirovine jednostavno je ispalo iz prava na energetski dodatak, a glavni krivac je usklađivanje, odnosno da se kao uvjet gledaju mirovine isplaćene u travnju. Procjena je da je riječ o oko 50.000 zakinutih starijih građana koji zbog ovakve odluke, kako je naš portal otkrio sredinom prošloga mjeseca, ostaju ili u potpunosti bez dodatka ili automatski prelaze u razred s nižim iznosom.

Rujansko usklađivanje od 2,46 posto zakinulo građane

Vijest koju su prenijeli ostali mediji stigla je do premijera koji je obećao riješiti problem. Kako je za to dovoljna obična volja da je umjesto usklađenog iznosa mirovine za ožujak uvjet iznos one neusklađene za veljaču, Mirovina.hr doznala je još jučer da će se upravo takva odluka donijeti na današnjoj sjednici Vlade. Također, iz pouzdanih izvora doznajemo da će se ispraviti još jedna nepravda.

kune i euri
[EKSKLUZIVNO] Plenković će održati obećanje oko energetskog dodatka, ne gleda se usklađivanje!

Vlada, kako doznajemo, planira povećati cenzuse za ostvarivanje prava na energetski dodatak. Naime, dio korisnika mirovina koji je lani dobio covid dodatak sada neće dobiti energetski dodatak, jer su cenzusi ostali isti, a mirovine su u međuvremenu rasle rujanskim usklađivanjem.  Kod isplate covid dodatka također su se gledale usklađene mirovine u travnju, a kako se sada ipak neće gledati travanjsko usklađivanje, ostaje ono koje se dogodilo u rujnu te je iznosilo 2,46 posto. Tako zbog 30 do 100 kuna većih mirovina mnogi umirovljenici sada prelaze 4.000 kuna pa ostaju bez energetskog dodatka ili pak ulaze u razred s manjim iznosima.

Pragovi bi trebali biti povećani za od 30 do 100 kuna

Kako doznajemo, Vlada bi danas trebala za oko 2 posto povećati pragove u svim kategorijama. To znači da uvjet za dodatak od 1.200 kuna ne bi više bila mirovina do 1.500 kuna, nego 1.530 kuna, zatim za 900 kuna dodatka cenzus bi bio oko 2.050 kuna umjesto 2.000, dodatak od 600 kuna dobili bi oni s mirovinom do oko 3.070 kuna umjesto 3.000 kuna i u konačnici bi gornja granica za ostvarivanje iznosa od 400 kuna bila mirovina do oko 4.100 kuna, umjesto dosadašnjih 4.000.

Dnevni red Vlade u 10. točki donosi Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena pa za više detalja preostaje sačekati sjednicu koja počinje u 11 sati.

Umirovljenici, na što ćete potrošiti Vladin energetski dodatak?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap