Bivši ministar mirovinskog sustava osniva novu stranku, zvat će se Demokrati

Josip Mihaljević
15. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Možete li zamisliti hrvatsku političku scenu bez Miranda Mrsića? Mirando Mrsić ne može. Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, nakon što je izbačen iz SDP-a, najavio je kako osniva novu političku stranku. Zvat će se ‘Demokrati’, a osnivačka skupština održat će se 20. listopada.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Nakon opetovanih kritika na račun šefa SDP-a, Mirando Mrsić izbačen je iz te stranke u ožujku ove godine. Od tada je nezavisni saborski zastupnik, a u zadnje vrijeme aktivirao se na području mirovinske reforme i to kao žestoki kritičar svog nasljednika Marka Pavića iz HDZ-a. Kada je u lipnju najavljen kostur mirovinske reforme, Mrsić je Pavića nazvao “grobarom mirovinskog sustava”.

Demokrati će biti lijevo od centra

Vladi se nije svidio prijedlog Zakona o mirovinskom iz pera bivšeg ministra

Krajem prošloga tjedna za novilist.hr izjavio je kako osniva novu političku stranku, jednostavnog imena ‘Demokrati’. Osnivačka skupština održat će se 20. listopada u Zagrebu, na isti datum kada sindikati organiziraju veliki prosvjed protiv mirovinske reforme.

Politički, ‘Demokrati’ će biti pozicionirani na lijevom centru, a od potencijalnih partnera nameću se GLAS, IDS, Pametno, Naprijed Hrvatska, ali i HSS, HSU i drugi akteri.

Na prve izbore stranka planira izaći već u svibnju, kada će se birati zastupnici u Europskom parlamentu.

“Nije bit priče da budemo utočište za SDP-ovce nezadovoljne situacijom u stranci, želimo ponuditi niz novih lica, mladih ljudi koji nisu dosad bili u strankama. Ne želimo biti ni kopija SDP-a, ali svakako naša pozicija jest od centra lijevo. No, želimo ponuditi konkretna rješenja, primjerice naša je ideja regionalizacija Hrvatske, pa će tako stranka podružnice imati na regionalnoj razini”, ispričao je Mrsić za Novi List.

Stranka nastaje kao alternativa SDP-u, no ne isključuje međusobnu suradnju

Regionalnim podružnicama djelovat će u cijeloj Hrvatskoj, a ne isključuje ni mogućnost suradnje s SDP-om. No, do toga neće doći “ako se ne dogode promjene u toj stranci.”

Jedna od glavnih ideja koju će Demokrati promovirati je promjena izbornog sustava tako da veći broj zastupnika izravno biraju građani.

“Bivši SDP-ovi birači traže alternative, to je prirodno, a puno je zdravije ako se okupe stranke Amsterdamske koalicije s nama drugima na centru i lijevom centru kao prirodnim suradnicima u borbi protiv HDZ-a, Mosta i Živog zida, nego da ti glasovi razočaranih birača ljevice otkližu Živom zidu ili Mostu”, zaključio je Mirando Mrsić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap