Vladi se nije svidio prijedlog Zakona o mirovinskom iz pera bivšeg ministra

Jasmina Grgurić Zanze
20. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ne gleda blagonaklono na prijedloge svog nekadašnjeg šefa. Naime, Vlada je na svojoj sjednici izrazila mišljenje Hrvatskom Saboru kako Mrsićev Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju – ne treba prihvatiti.

Mirando Mrsić (Screenshot Youtube)

Na jučerašnjoj sjednici Vlade davala su se i mišljenja Hrvatskom Saboru, pri čemu se na prvom mjestu našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. S obzirom da je njegov predlagatelj nekadašnji SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, a danas nezavisni zastupnik Mirando Mrsić, ishod je bio jasan.

Obrazlažući mišljenje Vlade Hrvatskome saboru, državna tajnica Katarina Ivanković Knežević pojasnila je da je predloženi tekst zakona u suprotnosti s temeljnim načelima postojećeg sustava generacijske solidarnosti, odnosno načelu uzajamnosti i solidarnosti te da ne bi mogao doprinijeti osnovnom cilju mirovinske reforme što je dugoročna održivost sustava. Isto tako, naglasila je da se, vodeći računa da je u tijeku izrada cjelovite mirovinske reforme, predlaže da se navedeni zakonski prijedlog ne prihvati.

Podsjetimo, Mrsić je u saborsku proceduru u ponedjeljak uputio svoj Prijedlog. Njime je predložio da se uvede osobna evidencija o obveznim doprinosima osiguranika u mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti te sniženje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu osiguraniku koji je obavljao roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta. Konkretno, za jedno dijete za šest mjeseci, za dvoje djece za 18 mjeseci i za troje i više djece za 36 mjeseci.

Nadalje, predlaže i povoljniji način određivanja prosječnog boda za vrijeme korištenje prava na roditeljski dopust, prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta te prava na rad i dopusta radi njege djeteta s težim smetanjama u razvoju, ali i stanke za dojenje te posvojiteljskog dopusta.

Bivši ministar zalaže se i za novi institut nasljeđivanja dijela obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti, a sve navedene mjere državu bi koštale godišnje oko milijardu kuna.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap