Demokrati: HDZ se ne usudi dirati u povlaštene mirovine, ali zato uzima socijalno najranjivijima

Jasmina Grgurić
13. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Vlada je uzela gotovo pola milijarde kuna iz sredstava naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a kako bi očuvala radna mjesta ugrožena epidemijom koronavirusa.  Ministarstvo rada i mirovinskog sustava posegnulo je tako u džep najosjetljivije društvene skupine. Bivši ministar Mirando Mrsić oštro je danas regairao na takvu odluku.

Foto: pixabay.com

Odlukom ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Aladrovića, 300 milijuna kuna uzeto je iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a prije nekoliko dana iz tog istog fonda uzeto je još dodatnih 150 milijuna kuna. Novac je umjesto za osobe s invaliditetom preusmjeren u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, otkrile su Index Istrage.

Novac za sustav rehabilitacije i zapošljavanje invalida

Naime, poslodavci koji imaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti osobe s invaliditetom te ih po zakonu treba biti tri posto od ukupnog broja zaposlenih. Ukoliko tu obvezu ne ispune, moraju platiti novčanu naknadu. Ona se uplaćuje na poseban račun, a ta se sredstva troše na održivost i razvoj sustava profesionalne rehabilitacije te za poticaje, nagrade, projekte i programe za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zakon je u ožujku promijenjen pa su poslodavci u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja oslobođeni obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a svima ostalima ta naknada je smanjena za oko 10 posto. Međutim, dodana je i odredba po kojoj se taj novac može koristiti i za “druge namjene”, konkretno za vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu. I tako je Vlada osobama s invaliditetom uzela gotovo pola milijarde kuna.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava kazali su kako ova odluka neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom.

Ne žele ugroziti svoju poziciju pred izbore

Na odluku je oštro reagirao nekadašnji ministar, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

„Ne usudi se HDZ dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine, a kamoli potaknuti nužne reforme javne uprave jer bi time ugrozio svoju poziciju pred izbore. Zato uzima socijalno najranjivijim hrvatskim građankama i građanima.“ – upozorava Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata i saborski zastupnik.

Smatra kako ni proračun nije spreman za crne scenarije koji Hrvatsku očekuju na jesen.

„Umjesto da zaštite socijalno ugrožene, pomognu radnicima, ojačaju poslodavce potičući puls razvoja oni helikopterskim razbacivanjem novaca poreznih obveznika razorno trguju koristeći staru „zavadi pa vladaj“ i „dobro zamuti“ – dodao je Mrsić.

 

Demokrati: HDZ se ne usudi dirati u povlaštene mirovine, ali zato uzima socijalno najranjivijima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap