Mirando Mrsić: HDZ braniteljskim mirovinama kupuje glasove

Josip Mihaljević
21. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Bivši ministar mirovinskog sustava i današnji predsjednik Demokrata Mirando Mrsić danas je oštro kritizirao Vladu. Optužio je HDZ da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove, ali i da time ugrožava mirovinski sustav. Zbog toga, tvrdi, ostali moraju raditi duže za sve niže mirovine.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Saborski zastupnik i predsjednik nove stranke ‘Demokrati’ danas je ozbiljno optužio Vladu RH da braniteljskim mirovinama kupuje glasove za izbore.

Kupovanje glasova

Građanima je poručio da ne vjeruju vladajućima kada “mirovine po posebnim propisima tretiraju kao svete krave” i pozvao ih je da stanu na kraj praksi HDZ-a da kupuje glasove na izborima, piše tportal.hr.

“Mirovinska reforma premijera Plenkovića i ministra Pavića najbolji je dokaz da HDZ ima samo jedan cilj – zadržati vlast pod svaku cijenu i privilegije posebnih skupina kako bi na izborima dobili njihove glasove”, poručio je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Komentirao je i izjavu ministra branitelja Tome Medveda koji je kazao kako je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina “izuzetno komplicirano”. Mrsić je podsjetio da je SDP-ova vlada 2013. godine krenula proces razdvajanja – HDZ je to poništio i proveo mirovinsku reformu koja se svodi na očuvanje braniteljskih mirovina, tvrdi Mrsić.

“Ostaju samo braniteljske mirovine i očito da HDZ želi sačuvati taj dio svog biračkog tijela kako ono na izborima ne bi svoj glas dalo nekom drugom”, kaže Mrsić.

Slijedi li Hrvatskoj val braniteljskih mirovina?

Poručio je kako je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina nužnost, ako želimo da mirovinski sustav ne doživi kolaps. SDP je tada mirovine po posebnim propisima razdvojio na dva dijela – onaj zarađen radom koji se financira doprinosima i onaj “povoljniji” dio koji je dodatak.

Mrsić je iznio podatak kako je prosječna braniteljska mirovina 5.618 kuna, dok je prosječna radnička mirovina 2.342 kune. Ali tome nije kraj, tvrdi Mrsić, jer 25 godina nakon rata novi branitelji ostvaruju pravo na mirovinu.

Upozorio je da će Hrvatska u sljedećih 15-ak godina imati 123.000 novih zajamčenih minimalnih braniteljskih mirovina i procjena je da će to koštati oko 28 milijardi kuna. Istaknuo je kako tome treba dodati sadašnjih 70.000 braniteljskih mirovina i još 15.000 novih zahtjeva za mirovinama.

Za kraj je poručio kako braniteljima država mora osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za ono što su napravili u Domovinskom ratu, ali da to ne smije biti preko leđa radnika.

Mirando Mrsić: HDZ braniteljskim mirovinama kupuje glasove
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap