Program bivšeg ministra rada: Na prvom mjestu ukidanje braniteljskih mirovina

Josip Mihaljević
14. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što je 2018. zbog kritiziranja vodstva stranke bivši ministar rada Mirando Mrsić izbačen iz SDP-a, osnovao je novu stranku – Demokrate. Ususret parlamentarnim izborima objavili su izborni program “Odkogovorno za Hrvatsku 2.0” u kojem nude 10 načela i 10 rješenja za naše probleme. Kao prvi problem vide povlaštene mirovine i branitelje, a smatraju kako je povlaštenost u svom korijenu nepravedna.

Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji (Snimak zaslona/HRT)

Stranka bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića objavila je program, a na parlamentarne izbore izlaze zajedno s Hrvatskim laburistima. Pridružio im se i bivši saborski zastupnik Damir Kajin, a od zvučnijih imena tu je još i aktivni političar iz zagrebačke skupštine Renato Petek.

U programu ih vodi “10 načela za demokratsku Hrvatsku”, a već u prvoj točki možemo vidjeti da će bivši ministar rada koji je itekako glasan po pitanju povlaštenih mirovina ponuditi “rješenje” za njih. Prvo načelo je pravednost:

“Za demokratsku Hrvatsku bez povlaštenih građana, stranačkih kadrova, zavičajnih klanova, rođačkih i kumskih veza”, stoji u programu.

Zalažu se za jednakost građana pred zakonom i sudovima, slobodu izražavanja, otvoren, transparentan i učinkovit javni sektor.

“Za demokratsku Hrvatsku u kojoj nema suvišnih i zaboravljenih, u kojima se kao država, društvo i pojedinci brinemo o onima koji iz bilo kojeg zdravstvenog, ekonomskog, socijalnog razloga trebaju pomoć zajednice”, deveto je načelo Mrsićevih Demokrata.

Ukidanje braniteljskih mirovina

mirando mrsić u studiju
Mrsić poručio HVIDRA-i: "Ne bojim vas se! Razdvajanje mirovina ide u saborsku proceduru"

Nakon načela, Demokrati nude 10 rješenja za demokratsku Hrvatsku, a već na prvom mjestu su povlaštene mirovine i branitelji. Demokrati navode kako je Hrvatska umorna od nepravdi, ali napominje kako je pravedno da branitelji koji su bili u ratu i obranili zemlju dobiju mirovine iz posebnog veteranskog fonda, a ne iz fonda radničkih mirovina.

“Pravedno je da mirovina branitelja ovisi i o broju godina na ratištu, ali i broju godina radnog staža. Nije pravedno da je radnička mirovina nakon 40 godina rada manje od mirovine nekih branitelja bez ili s vrlo malo godina radnog staža ali s puno staža u raznim bukačkim braniteljskim udrugama bliskih HDZ-u.

Danas se ratne veterane samo u Hrvatskoj zove branitelji. Oni brane svoje stečene privilegije i mirovine uz pomoć HDZ-a koji svoju vlast kupuje na nepravdi prema svim mirovinama iz rada”, stoji u programu.

Demokrati smatraju kako je povlaštenost u svom korijenu nepravedna te kako sve povlaštene mirovine moraju biti maknute iz sustava mirovina iz rada i ne smiju se isplaćivati iz proračuna. Također, za one koje ih nastave primati, zalažu se za transparentnost:

“Svakom građaninu ove zemlje mora biti poznato tko sve prima povlaštene mirovine i koliki je njihov iznos. Transparentnost javnih izdataka za povlaštene mirovine je korak prema pravednijoj zemlji”, tvrde Demokrati.

Bolje zdravstvo i sustav socijalne skrbi

mirando mrsić u studiju
HZMO: Mirando Mrsić iznosi netočne podatke i unosi nemir među umirovljenike

Smatraju kako hrvatskom zdravstvu treba hitno izlječenje, a Demokrati zamjeraju ministru Kujundžiću i Berošu da su potrošili tri godine mandata na ništa. Navode kako je produžavanje ovakve politike tjeranje građana u bolest ili u privatno zdravstvo.

Misle kako u sustavu socijalne skrbi vlada bezvlašće i nered što je naposljetku dovelo do tragičnih posljedica u korona-krizi.

“Sustav socijalnih potpora je devastiran, novci se troše neracionalno i po neobičnim kriterijima, a onda ga nema dovoljno za one kojima je potrebna pomoć zajednice”, piše u programu.

Socijalne razlike u društvu su im nepodnošljive, a primjećuju da smo po jazu između bogatih i siromašnih više nalik zemljama Južne Amerike nego Europske unije.

“Provest ćemo razdvajanje javnog od privatnog zdravstva. Reformirat ćemo primarnu zdravstvenu zaštitu i bolnički sustav”, obećaju Demokrati.

Revizija Vatikanskih ugovora, zabrana pozdrava ZDS

Mirando Mrsić: "Htjeli smo srediti mirovine, ali onda su digli šator..."

Demokrati smatraju kako je vjeronauku mjesto u Crkvi, a ne u školama.

Zalagat će se za pokretanje izmjena Vatikanskih ugovora:

“Ulazimo u novi val krize i Hrvatska treba prekinuti isplate stotina milijuna Crkvi dok ljudi ostaju bez posla, bez plaća i ikakvih primanja. Crkva svojim primjerom treba pokazati da je posvećena potrebitim u najtežim vremenima. A sad je to vrijeme”, stoji u programu.

Smatraju kako su ustaše i pozdrav ZDS izvan pameti, a morali bi biti i izvan zakona.

“Hrvatska mora poštivati svoj Ustav i donijeti zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo javno isticanje naci-fašističkih znakova ili promoviranje njihove ideologije. I za takav odnos ne trebaju nikakva povjerenstva i akademici. Dovoljno je poštivati svoj Ustav i zdravu pamet”, piše u programu.

Cijeli program možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap