Besplatni pregledi, druženje i zabava: Evo što još možete očekivati na sajmu Pravo doba

Josip Mihaljević
14. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Na Zagrebačkom velesajmu danas je održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i direktorica Velesajma Dina Tomšić najavili peto izdanje Sajma za zrele generacije ‘Pravo doba’. Kažu kako je to sajam s najboljom atmosferom, a kako Europa stari – ovakvi sajmovi će biti sve važniji i važniji.

pravo doba

Foto: Na sajmu ‘Pravo doba’ možete dobiti i besplatnu masažu | Press

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica Velesajma Dina Tomšić danas su na konferenciji za medije najavili peto izdanje Sajma za zrele generacije – Pravo doba.

Jedinstveni projekt u Hrvatskoj za cilj ima podizanje svijesti o zdravoj i aktivnoj starosti, a gospođa Tomšić ga je istaknula kao sajam s najboljom atmosferom. Sajam iz godine u godinu raste, kazala je, a ove godine će na njemu biti 85 izlagača iz 10 različitih zemalja.

Gradonačelnik Bandić je Sajam nazvao dobrim primjerom kvalitetne socijalne politike te je kazao kako je i on pripadnik zrele generacije.

“I sam znam što to znači. Nikad nije kasno da se živi zrelo i zdravo i nikad nije kasno da se ljubi strasno”, kazao je.

Organizator Pravog doba je Zagrebački velesajam, a suorganizatori stručnog i popratnog programa su Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put.

Zdravo i aktivno starenje

pravo doba
Sajam Pravo doba - zavirite u program i saznajte kako do dodatne zarade

Na tri dana Zagrebački velesajam postat će mjesto na kojem se nudi zabava, edukacija, rekreacija, zdravstveni pregledi, savjetovanja, ali će se također govoriti o ozbiljnim temama i problemima s kojima se susreću starije generacije, a tiču se življenja u trećoj dobi.

Svoju ponudu prezentirati će razna lječilišta, toplice, zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, tvrtke s opremom, pomagalima, dodatcima prehrani, udruge i drugi izlagači.

Tradicionalno, početak Sajma obilježit će nordijskim hodanjem od Bundeka do Zagrebačkog velesajma u režiji Zaklade Zajednički put.

Zanimljivosti za posjetitelje – besplatni pregledi

sajam pravo doba
"Umirovljenici su malo čudne osobe. Ne daju se iz kuće, kukaju, a malo poduzimaju"

U suradnji s izlagačima organiziran je i besplatni mali sistematski pregled. U ovu aktivnost uključen je dio izlagača te će posjetitelji obilaskom njihovih izložbenih prostora moći obaviti razne preglede i savjetovanja.

Na štandu Crvenog križa mjerit će se krvni tlak i obavljati oksimetrija i spirometrija, a Ortopedix će raditi kompjutersku analizu stopala. Djelatnici Rezidencije Kastelan mjerit će šećer u krvi i kontrolirati tlak, a učenici Zdravstvenog učilišta osim mjerenja tlaka i glukeze u krvi savjetovat će i odezinfekciji.

Dom zdravlja Zagreb – Centar kao referentno mjesto za zdravo i aktivno starenje obavljat će besplatne preglede 8tjelesna težina i visina, indeks tjelesne mase, krvni tlak, šećer u krvi, zasićenost periferne krvi kisikom, spirometrija, opseg struka i bokova, ispitivanje sluha i vida, pregled kože, EKG, mjerenje udjela masnog tkiva i savjetovanje s nutricionostom – uz završnu konzultaciju s liječnikom.

Studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu pregledavat će usnu šupljinu, a Hrvatsko driuštvo bolesnika s rakom prostate savjetovat će o prevenciji i liječenju raka prostate.

Kada sve to zbrojite – radi se o uistinu detaljnom sistematskom pregledu, a sve je potpuno besplatno.

Nagradne igre, kvizovi i druge pogodnosti

milan bandić
Bandić otvorio sajam Pravo doba: "Tko se ovdje zaljubi, primam ga u ured sljedećeg tjedna"

Izlagači su za posjetitelje pripremili i brojne različite pogodnosti: Hrvatsko apiterapijsko društvo – besplatno savjetovanje o pčelinjim proizvodima i apiterapiji te degustaciju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Ortopedix ima akciju 2+1 gratis za ortopedske uloške po mjeri.

IPSOS će prezentirati simulaciju provođenja anketnog intervjua uživo za zainteresirane za zapošljavanje, a NAJ TURA i partneri imat će degustacije jela vezanih uz kulinarski projekt “Uživam tradicijo”. Stepinčev dom će imati degustaciju slastica.

Učenici Zdravstvenog učilišta pružat će usluge parafinske njege i masaže ruku, manikuru ruku, limfnu drenažu lica i demonstrirati kineziološke vježbe za osteporozu.

Dio izlagaća će organizirati nagradne igre: vikend program za dvije osobe u Lječilištu Reumal Fojnica, vikend program za dvije osobe u dvorcu Sevnica u Sloveniji, vožnja prozirnim kajacima rijekom Gackom za dvije osobe i noćenje s doručkom za dvije osobe u Sobama Vrilo Gacke u organizaciji Vikend van Zagreba.

Popratni program – modna revija, koncert, stručna predavanja

Stručni program sastoji se od niza radionica, predavanja, prezentacija i drugih zanimljivih sadržaja.

Nakon samo svečanog otvorenja 17. svibnja u 12,30 sati, zajednički koncert održat će zbor liječnika iz Doma zdravlja Zagreb – Centar “Cantus et Sanitas” i “The Greenhil Boys” band nastao u okrilju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Na Trgu kreativnih vještina umirovljenici će svakodnevno raditi na izradi slika tomago tehnikom, radionicama s glino, izradom cjvetnih aranžmana od tkanine, origami radionicama i brojnim drugim sadržajima.

Pravo doba

Foto: Trg kreativnih vještina u pogonu | Press

Bit će govora i o aktualnim pitanjima poput zapošljavanja u mirovini, a pripremljen je i okrugli stol na temu “Godine (ni)su važne – tek se zagrijavamo!”.

Pravo doba svečano će se otvoriti u četvrtak, 16. svibnja u 12:30 sati na Glavnoj pozornici u paviljonu 7, dok se vrata otvaraju već u 10:00 ujutro.