Umirovljenica Bosiljka provodi radionice slikanja na svili za kreativne gušte umirovljenike

Tea Ovničević
18. svibnja 2019.
Priče
A- A+

Na sajmu za zrele generacije ‘Pravo doba’ koji se u Zagrebu odvija još sutra, imali smo priliku susresti brojne umirovljenike koji svoje vrijeme ne provode tako mirno. Mislimo, naravno, na brojne aktivnosti s kojima se umirovljenici bave za koje ranije, možda, nisu imali vremena. Tako smo upoznali i Bosiljku Odak, umirovljenicu iz Udruge umirovljenika Trešnjevka, koja u ovoj udruzi provodi kreativne radionice – slikanja na svili.

Bosiljka Odak na sajmu ‘Pravo doba’ | foto: Tea Ovničević

Šetajući se sajmom ‘Pravo doba’ naletjeli smo na gospođu Bosiljku koja nam je prišla s osmjehom i rekla “Slikajte i autoricu”. Naime, baš smo fotografirali izložene šarene haljine i marame na kojima se vidjelo da se radi o ručnom radu.

Vi ste sada na štandu Matice umirovljenika Hrvatske, a ja predstavljam Udrugu umirovljenika Trešnjevka. To volim uvijek naglasiti jer sve moje aktivnosti su s tom udrugom, bez obzira što ja ne stanujem tamo. To su kreativne radionice, a moja radionica je oslikavanje svile, započela je Bosiljka.

No, Bosiljka se ne zadržava samo na tome. Kako se radi o radionicama na kojima na tjednoj bazi sudjeluje do desetak umirovljenika, svila nije baš cijenom pristupačan materijal.

Zašto na drugim materijalima? Zato što sam nekako zaključila da bi se moglo i na finim, pamučnim tkaninama raditi i oslikavati, a cijene su ipak pristupačne džepu umirovljenika. Na radionici imamo uvijek do desetak polaznika, ne može se niti raditi s puno ljudi ovo. Treba prostora, treba materijala, to je jako skup materijal, zato sam i krenula na ove manjih cijena. Boje su skupe jer su iz inozemstva, to su specijalne boje za svilu, objasnila nam je gospođa Odak.

Osim marama, na štandovima smo vidjeli i izložene majice i haljine. Upitali smo gdje se sve mogu kupiti proizvodi koje naprave umirovljenici na njezinim radionicama.

Ovdje možete vidjeti šalove, marame, raznih veličina. Prodajemo to na susretima ove vrste ili na nekim drugim susretima umirovljenika, na susretima kao što su Otvorena vrata u Češkom domu, snalazimo se. To vam je gušt raditi, poticati kreativnost kod umirovljenika, stvarati nešto svoje!, veselo je za kraj rekla Bosiljka.

Sajam Pravo doba | foto:mirovina.hr