“Umirovljenici su malo čudne osobe. Ne daju se iz kuće, kukaju, a malo poduzimaju”

Josip Mihaljević
18. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Prvi dan sajma Pravo doba bio je ispunjen aktivnostima, a danas i sutra programski sadržaji još su bogatiji. Pitali smo umirovljenike kakvi su im dojmovi.

sajam pravo doba

Foto: Sajam Pravo doba | Jelena Ratko mirovina.hr

Umirovljenici su jučer pohrlili u prostorije Zagrebačkog velesajma kako bi sudjelovali na sajmu Pravo doba. Sajam im nudi raznovrsnu ponudu, od medicinskih pomagala, turističkih ponuda skrojene upravo za umirovljenike, informativne prezentacije i brojne druge sadržaje. Pitali smo ih jesu li našli nešto za sebe i kako im se sviđa.

Zadovoljni sistematskim pregledom

“Pa ja sam vam na ovaj sajam došla slučajno. Imali smo tu u blizini sastanak nas penzića pa su mi oni rekli za ovaj događaj. Mogu vam reći da sam oduševljena svime i da mogu ostala bih duže! Sutra nažalost putujem van Zagreba, ali mogu vam reći da ću sljedeće godine doći, pratit ću sve to. Stigla sam obaviti sistematski pregled, rezultati su dobri, sretna sam ovdje”, kaže Ivka.

Posjetitelji su, osim razgledavanja raznovrsne ponude, ovu prigodu iskoristili i za druženje.

“Mi smo ovdje došli s Crvenim križem. S njima smo se tamo malo družili i pjevali na štandovima, bio je s nama i zbor udruge umirovljenika Novi Zagreb. Malo smo zapjevali Bandiću dok je prolazio pored nas. Sutra bi trebali imati izložbu u jednoj kreativnoj radionici. Imamo lijepih radova pa ćemo sutra to malo izložiti. Iskreno rečeno, ovdje ima svega. Izlagači su jako ljubazni, ono što nama treba u ovoj trećoj dobi, zreloj dobi – to su zdravstvena pomagala. Možemo se besplatno savjetovati sa stručnjacima, gdje možemo jeftinije proći i tako. Čovjek mora zdravo živjeti da bi bilo dobro”, kaže Marija.

Svega dva sata nakon svečanog otvorenja, dvorana se pomalo ispraznila. Pokušao sam okružiti cijeli sajam nekoliko puta i prebrojati koliko je umirovljenika u tom trenutku bilo, ali uz svu dobru volju – bilo ih je manje od 70. Zaustavio sam jednu umirovljenicu i pitao je što ona misli zašto je tome tako.

Treba ići i družiti se

milan bandić
Bandić otvorio sajam Pravo doba: "Tko se ovdje zaljubi, primam ga u ured sljedećeg tjedna"

“Gledajte, umirovljenici su malo čudne osobe. Ne daju se iz kuće, kukaju kako im je teško i kako su bolesni, a ne poduzimaju, po mom osobnom mišljenju, ništa ili malo! Znate, treba šetati, treba ići, treba se družiti, treba se nasmijat, treba zapjevati, a sve kako bi im život bio bolji i sadržajniji. Neki i danas sjede doma i nemaju nikakav osjećaj da se malo pokrenu, da vide što ima i što im se nudi. Ja sam jako zadovoljna ovim sajmom”, ispričala nam je Marinka.

Priupitao sam jednu umirovljenicu je li uspjela pronaći nešto od ponuđenog sadržaja za sebe.

“Jesam, mjerila sam tlak, šećer, sve je u granicama normale hvala Bogu. Idem sada kući, doći ću sutra. Mene zanimaju ove kreativne radionice. Volim radit s rukama, pa ću se sutra uključiti”, ispričala je Ivanka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap