Bakina kuhinja: Šunka u kruhu na malo drugačiji način

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Šunka u kruhu je recept koji zna pripremiti svaka baka (ili djed) s kulinarskim iskustvom pa smo uoči Uskrsa odlučili potražiti malo drugačiju verziju koja će u narednim danima obogaćivati naš stol, i to ne samo za doručak. Riječ je o jednostavnom, ali vrlo izdašnom jelu koje čini glavnu stavku na tanjuru, a kada mu dodamo jaja, francusku salatu, rotkvice, mladi luk, hren ili nešto drugo, pretvara se u pravu gozbu.

Šunka u kruhu (Snimak zaslona/Sašina kuhinja)

Jedno od omiljenih jela mnogih obitelji za Uskrs je upravo šunka u kruhu. Njome ćemo nahraniti cijelu obitelj i to više puta, a u uz ostale uskrsne delicije nastaje prava gozba na tanjuru, i to ne samo za doručak.

Kako gotovo svaka baka (ili djed) s iskustvom u kuhinji zna pripremiti šunku u kruhu, odlučili smo na internetu pronaći malo drugačiji recept koji će ipak ovo dobro nam poznato, tradicionalno jelo, učiniti zanimljivim i drugačijim. I pronašli smo ga u Sašinoj kuhinji.

SASTOJCI ZA TIJESTO

  • 750 grama glatkog brašna
  • 10 grama soli
  • 7 grama suhog kvasca
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • 1 dcl ulja

SASTOJCI ZA KUHANJE ŠUNKE

  • rolana šunka u mrežici
  • luk
  • dva režnja češnjaka
  • papirka
  • timijan
  • listovi lovora
  • voda

OSTALI SASTOJCI

  • jedno jaje
  • 15 grama senfa
  • bjelanjak

PRIPREMA

  • Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže pokriveno sat vremena.
  • Šunku stavite u lonac s navedenim sastojcima i kuhajte 35 minuta nakon što voda zakuha.
  • Izvadite šunku, uklonite mrežicu i ostavite je da se dobro osuši
  • Razvaljajte tijesto, pomiješajte jaje sa senfom i premažite šunku koju ste položili na tijesto
  • Zamotajte šunku, a od dva ruba viška ispletite lažnu pletenicu i zamotajte je oko šunke umotane u tijesto
  • Premažite s malo ulja i prvo pecite na 160 stupnjeva 30 minuta. Potom izvadite šunku u tijestu, premažite je razmućenim bjelanjkom i pecite na 200 stupnjeva još 20 minuta.

Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]

Copy link
Powered by Social Snap