Povodom Dana kruha vam donosimo dva jednostavna recepta za kruh

Ana Kanazir
16. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Dan kruha obilježava se svake godine 16. listopada, na Svjetski dan hrane, ali i godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu. Najčešće se obilježava nošenjem kruha i peciva u vrtiće, škole, učeničke domove, ali i kroz različite manifestacije. Ako i vi želite današnji dan posvetiti ovoj namirnici, za vas u nastavku imamo dva jednostavna i brza recepta za kruh.

Foto: Pixabay

Kruh je jedna od najstarije pripremljene hrane. Smatra se kako su stari Egipćani bili prvi koji su koristili kvasac za dizanje tijesta. Dan kruha se obilježava kako bi se ukazala zahvalnost za plodove zemlje, ali i da bi se potaknulo razmišljanje o tome ima li na svijetu dovoljno hrane za sve. Dan kruha je povezan sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane i ekološke proizvodnje.

Tečaj €/kn: 7,53450
kruh peciva
Kruh nikad nije bio skuplji: Eurostat objavio najnovije podatke, evo kako stoji Hrvatska

Kako napraviti najbolji kruh?

Kruh nikada nije bio skuplji, kako navode iz Eurostata, o čemu smo pisali ovdje, pa je idealno vrijeme da krenete sami raditi svoj kruh. Ovime ćete uštedjeti, ali i napraviti zdraviju verziju kruha, bez aditiva. Iako postoji niz recepata za kruh, donosimo vam dva jednostavna recepta s interneta, od kojih je jedan napravljen kukuruznim brašnom, a drugi je vrlo jednostavan recept u koji ide jogurt.

Kukuruzni kruh 

SASTOJCI:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g običnog brašna
  • 1 žlica ulja
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kvasca
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Uvijek možete sami odabrati količinu kukuruznog i pšeničnog brašna kako biste dobili teksturu koju želite, a u kruh možete dodati i bučine, suncokretove ili lanene sjemenke kako biste ga dodatno obogatili.

PRIPREMA: 

Pomiješajte kvasac (suhi ili svježi), šećer i toplo mlijeko i ostavite da odstoji. U zdjeli pomiješajte kukuruzno, obično brašno, dodajte sol i prašak za pecivo, a potom dodajte i prvi dio, odnosno kvasac kojem ćete dodati vodu i žlicu ulja. Dobro pomiješajte i promijesite rukama sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi možete dodati još malo brašna. Važno je da se tijesto ne lijepi za prste.

Najbitniji dio kod svake izrade kruha s kvascem je njegovo dizanje koje se odvija na toplom mjestu. Možete tako zdjelu s tijestom staviti na radijator ili drugi topli dio u domu te ostaviti dok se ne digne, malo dulje od pola sata. Kada se diglo, ponovno malo premijesite tijesto i stavite ga u okrugli kalup za pečenje te ga ostavite da odstoji još oko 20 minuta. Ovaj kruh se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kada je gotov ga ostavite da se dobro ohladi, a  tek ga onda režite.

Kruh od jogurta

SASTOJCI: 

  • 1,5 kg oštrog brašna
  • 10 dkg griza
  • 400 ml tople vode
  • 400 ml jogurta (može biti i grčki jogurt ili kiselo mlijeko)
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 10 dkg maslaca
  • 2 žličice soli

PRIPREMA: 

U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (osim šećera). U drugu zdjelu stavite mokre sastojke kojima ćete dodati i šećer i kvasac te ostaviti oko deset minuta da kvasac napravi svoje. Zamijesite glatko tijesto i ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta da naraste. Možete i tijesto staviti u pećnicu na deset minuta i 60 stupnjeva da naraste. Tijesto ponovno premijesite i stavite u kalup za pečenje. Tijesto možete zarezati po želji i staviti peći u hladnu pećnicu na 200 stupnjeva oko sat vremena.

Dobar tek!

Ako vi isto imate dobar recept za tijesto, slobodno nam ga pošaljite na naš e-mail: redakcija@mirovina.hr

 

Povodom Dana kruha vam donosimo dva jednostavna recepta za kruh
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap