Znate li da je originalan recept francuske salate uključivao kavijar, jastog i soju? Evo još nekoliko zanimljivosti

Ana Kanazir
24. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Francuska salata je salata koja se najčešće jede za Božić, Novu Godinu, i za Uskrs. Glavni sastojci su krumpir, mrkva, kiseli krastavac, grašak, a sve se onda lijepo poveže umakom na bazi majoneze. Naravno, svatko ima svoju verziju ove salate pa je neki rade s jajima, drugi sa šunkom ili pak izostavljaju krastavce ili grašak. Bez obzira na način pripreme, ova salata ima vrlo bogatu povijest.

francuska salata

Francuska salata | foto: Pixabay, userbit

Francuska salata je u svijetu poznatija kao ruska, iako nije originalno nastala u Rusiji, a zove se još i salata Olivier. Gotovo u svakom dijelu svijeta postoji neka inačica ove salate koja se svugdje zove drugačije, a ljudi je ili vole ili ne vole jesti.

[BAKINA KUHINJA] Da se ne baci: Ukusna i zdrava salata od ostataka hrane

1. Originalnu salatu je napravio Belgijanac

Ovu salatu je prvi osmislio Lucien Olivier još davne 1860. godine. On je bio poznati belgijski kuhar koji je radio u tada najpopularnijem restoranu Hermitage u Moskvi i napravio je salatu koja je dobila ime po njemu. Francuska salata je u Rusiji bila jedna od skupljih jela koja se jela tijekom cijele godine, a s obzirom na to da u nju ide sezonsko povrće i druge skupe namirnice, koje je bilo teško nabaviti, njezina cijena je i bila nešto veća.

2. Prvotni recept je ukraden i promijenjen

Kuhar Olivier je svoju salatu radio po tajnoj recepturi pa se ni dan danas ne zna kako je ona točno išla. Poznato je kako je sadržavala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastog, kapare, kuhana jaja i zrna soje, ali se ne znaju sastojci za umak. U jednom trenu je navodno njegov pomoćnik Ivan Ivanov vidio recept i napravio sličnu salatu u koju je dodao krumpir. Dao je otkaz i počeo raditi u drugom, manjem receptu gdje je popularizirao svoj recept, a potom ga je prodao izdavačima. Vjeruje se kako je upravo zbog njega danas jedan od sastojaka francuske salate krumpir.

4. Postoje razne verzije francuske salate

Iako originalan recept spomenutog Belgijanca nije uključivao krumpir, danas je on jedan od glavnih sastojaka. Ipak, ova se salata radi diljem svijeta u različitim verzijama. U Rumunjskoj se tako jede s mesom i povrćem, u Poljskoj, s druge strane, nema nikakvog mesa, u Španjolskoj se jede kao predjelo, a u Pakistanu i Indiji se salata radi s ananasom, graškom i jabukama. Glavna razlika između ruske i francuske salate je u tome što ruska sadrži neku vrsta mesa, točnije šunku narezanu na kockice, dok u francuskoj toga nema.

3. Tajna je u majonezi

Tajna dobre francuske salate je u umaku, odnosno u majonezi. Oliver tajnu svog umaka nije otkrivao, a danas je taj umak majoneza ili pak majoneza pomiješana sa senfom i kiselim vrhnjem, iako i ovdje postoje varijacije.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap