10 preporuka policije kako se nositi s prevarantima koji kucaju na vaša vrata

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Pokušaji prijevara građana, među kojima su na meti najčešće oni stariji, gotovo su svakodnevni. Prevarantima pritom mašte ne nedostaje, iako se često služe vrlo jednostavnim trikovima. Možda mislite da na njih nikada ne biste pali, ali nemojte biti previše sigurni. Svakako pročitajte 10 preporuka policije što učiniti kada vam pokucaju na vrata.

Špijunke su na našim vratima s razlogom Ilustracija: Pixabay

Nakon telefonskog poziva nepoznate žene koja se predstavila kao zaposlenica državnog poduzeća, 84-godišnjak joj je predao više desetaka tisuća kuna jučer oko 15 sati u Velikoj Gorici. Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o ovom događaju te je izdala 10 preporuka kako postupati s nepoznatima na našem kućnom pragu.

Vješti prevaranti koriste se jednostavnim trikovima

“Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara” – kažu iz PU zagrebačke.

Umirovljenica prevarena za desetke tisuća kuna, mislila da kupuje bitcoin

Podsjećaju da je jako važno provjeriti tko je nepoznata osoba koja želi ući u naš dom. Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe, a zapravo samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

10 preporuka policije:

•    Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
•    Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
•    Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite, odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
•    Ako unatoč Vašem odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.
Suradnja građana i policije:

•     Zapamtite izgled osobe.
•     Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
•     Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
•     Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
•     S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap