Umirovljenica prevarena za desetke tisuća kuna, mislila da kupuje bitcoin

Jasmina Grgurić
19. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Još jedan slučaj prijevare starijih osoba stiže ovoga puta iz Poreča. Tamošnja je umirovljenica prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Mislila je da kupuje najpoznatiju kriptovalutu bitcoin, na konto čega je nepoznatoj osobi uplaćivala novac.

Ilustracija/Pixabay

Novac nepoznatoj osobi uplaćivala je putem kriptobankomata u Zagrebu 74-godišnja umirovljenica iz Poreča. Nadala se da će pomoću osobe, s kojom je kontaktirala putem društvene mreže, kupiti najpoznatiju kriptovalutu bitcoin. Međutim, prevarena je za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Lažni američki vojnik zaveo i prevario 72-godišnjakinju iz Hrvatske

“Porečka je policija zaprimila prijavu 74-godišnje žene da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, žena je 24. listopada na društvenoj mreži stupila u kontakt s nepoznatom osobom, koja ju je nagovorila da joj pošalje novac kako bi za nju mogla kupovati kriptovalutu bitcoin. Budući da transakcije nisu uspjele, nepoznata osoba nagovorila je 74-godišnjakinju da ode u Zagreb te da na uređaju u trgovačkom centru uplati novac, što je žena u nekoliko navrata učinila. Kako je nepoznata osoba i dalje tražila od 74-godišnjakinje uplate, a žena nije znala gdje je završio novac koji je uplatila, shvatila je da je prevarena te je događaj odlučila prijaviti policiji” – izvijestila je prošloga tjedna Policijska uprava istarska.

Bitcoin je popularna, ali pomalo misteriozna metoda plaćanja, odnosno digitalna valuta koja postoji samo na internetu. Razlikuje se od tradicionalnog plaćanja novčanim transakcijama, jer novčanice ne postoje fizički. Ulaganje u bitcoin prvenstveno nije mudro zbog rasta i pada vrijednosti koje su se kretale u rasponu od 1.000 pa do 20.000 dolara, da bi trenutno jedan bitcoin vrijedio oko 8.600 dolara.

Dok utvrđuje sve okolnosti događaja, istarska policija upozorava hrvatske građane da budu oprezni i da prije nego nekom uplate novac, provjere njegov identitet. Također, savjetuju da upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.

 

Umirovljenica prevarena za desetke tisuća kuna, mislila da kupuje bitcoin
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap