Sindikat umirovljenika traži Plenkovića da hitno reagira: ‘Ministar Piletić nas ignorira, nije sazvao sjednicu unatoč zakonskom roku’

Jasmina Grgurić Zanze
6. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Pismo premijeru Andreju Plenkoviću danas je poslala predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović. Od premijera traži da hitno reagira zbog ministra Marina Piletića koji ih mjesecima ignorira. On je, naime, bio dužan u roku od dva mjeseca sazvati novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, ali to nije učinio. Na prošloj sjednici od koje je prošlo više od tri mjeseca, dogovorena je provedba četiriju SUH-ovih zahtjeva, ali još uvijek ništa nije realizirano, a izbori se bliže.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske, koji je skupio već oko 10.000 potpisa na peticiju ‘Veće mirovine odmah’, o čemu više možete pročitati ovdje, danas je pisao Andreju Plenkoviću. SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović poziva premijera da hitno reagira, jer ih ministar Marin Piletić ignorira već mjesecima. Naime, iako je bio dužan sazvati sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u roku od dva mjeseca od prethodne, on to nije učinio. Sve što je dogovoreno između njegova ministarstva i predstavnika umirovljenika na prošloj sjednici još uvijek nije realizirano, a uskoro će novi izbori.

Pismo Sindikata umirovljenika Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću prenosimo u cijelosti.

Gdje su se izgubili prihvaćeni zahtjevi umirovljenika?

Jasna Piletić
Doznajemo detalje o 13. mirovini: Iznos će ovisiti o radnom stažu, ali isplata tek nagodinu

– Sindikat umirovljenika Hrvatske obraća Vam se zbog nezadovoljstva hrvatskih umirovljenika koje je prouzročilo ignoriranje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje odbija organizirati sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Naime, sukladno Sporazumu o osnivanju tog Vijeća (čl. 8.) koji ste osobno potpisali 21. rujna 2020. godine, na početku mandata sadašnje Vlade RH, sjednice Vijeća se trebaju održavati najmanje jednom u dva mjeseca.

Posljednja sjednica Vijeća održana je 29. studenog 2023. godine, odnosno prije više od tri mjeseca, a na toj sjednici ministar se kratko, i bez rasprave, očitovao na dio zahtjeva iznesenih na prethodnoj sjednici u rujnu, te je obećao da će se Vladi RH uputiti barem četiri glavna zahtjeva, a to je uvođenje nove formule usklađivanja mirovina, zatim godišnje naknade za sve umirovljenike (tzv. 13 mirovina), izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju kojim se ukida obveza da bake i djedovi plaćaju alimentaciju za unuke, te vjerojatno i ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike s ispunjenjem uvjeta za starosnu mirovinu.

‘Piletić nas ignorira već više od tri mjeseca’

Obećano je i da će se vrlo brzo organizirati nova sjednica Vijeća, te da će se kontaktirati i Vladin ured za zakonodavstvo kako bi se provjerila mogućnost mogu li sve umirovljene majke dobiti šest mjeseci dodanog staža po rođenom djetetu, iako to nije ni potrebno provjeravati, jer nema razloga da se to ne omogući svima, ali ne retroaktivno. U međuvremenu ste i Vi, premijeru, predložili da se dodani staž po djetetu poveća na 12 mjeseci, što smo javno pozdravili.

Sindikat umirovljenika pokreće veliku peticiju sa zahtjevima, Vladi poručuju: Veće mirovine odmah

Od daljnjih sastanaka i dogovora o modelima realizacije nije bilo ništa. Ministar je imao mnogo obveza u pregovorima o plaćama aktivnih radnika, što smo podržavali, ali ni nakon toga kod njega nismo došli na red. Napominjemo, kako je u Sporazumu navedeno da su svi članovi Vijeća obvezni u svom radu polaziti od načela međusobnog uvažavanja i povjerenja te predanosti i dosljednosti u zalaganju za ostvarivanje zajednički utvrđenih ciljeva, te se zahvaljujući upravo Vama, dosad vrlo kvalitetno vodio socijalni dijalog putem Vijeća, no to se ne može kazati i za navedeno Ministarstvo i ministra Piletića, koji nas već više od tri mjeseca uporno ignoriraju.

Zbog toga smo prije tjedan dana pokrenuli potpisivanje peticije „Veće mirovine odmah“, na kojoj je do današnjeg dana prikupljeno gotovo 10.000 potpisa, a sigurni smo da će se najstarijoj skupini građana solidarno pridružiti i brojni drugi građani. Nezadovoljstvo umirovljenika je sve veće, te je neshvatljivo ignoriranje ove najugroženije, ali i iz političkog ugla gledanja, najbrojnije glasačke populacije, napisala je Jasna A. Petrović premijeru uz molbu da hitno reagira.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap