Peticiju za veće mirovine u par dana potpisalo oko 10.000 građana: ‘Vlada mora razumjeti poniženje umirovljenika’

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Oko 10.000 potpisa prikupljeno je na peticiju ‘Veće mirovine odmah’ koju je prije svega nekoliko dana pokrenuo Sindikat umirovljenika Hrvatske. Traže povrat duga umirovljenicima od 10,5 posto, trinaestu mirovinu, pravednije usklađivanje i ukidanje penalizacije, uz ostale zahtjeve koji bi trebali ublažiti činjenicu da je svaki treći hrvatski umirovljenik siromašan, dok ih više od 70 posto živi ispod linije siromaštva. Brojke će, kaže Jasna A. Petrović, sigurno biti velike, a to bi Vladi trebalo pomoći da uvidi poniženje i očaj umirovljenika.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović na konferenciji za medije.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović o peticiji | Foto: mirovina.hr

Daleko bogatiji Švicarci za trinaestu su se mirovinu izborili ove nedjelje glasujući na referendumu, o čemu smo pisali ovdje. Istovremeno, u Hrvatskoj se za veće mirovine potpisuje peticija Sindikata umirovljenika Hrvatske. Jedan od zahtjeva je i trinaesta mirovina, a online peticiju je u svega nekoliko dana dosad potpisalo više od 5.000 građana. Tomu treba pribrojiti i jednako toliko potpisa skupljenih na terenu. Iz SUH-a se, kako su nam ranije rekli, nadaju da će skupiti barem oko 30.000 potpisa s kojima će iznova pokucati na vrata Vlade i resornog ministra Marina Piletića. Tko želi, peticiju ‘Veće mirovine odmah’ može potpisati na ovom linku.

‘Šokantno je da se ministar čudi. Čemu se ima čuditi?’

Kada je riječ o trinaestoj mirovini, ona je s Vladom načelno dogovorena još lani, ali se predstavnici umirovljenika i Vlada ne slažu oko iznosa. Prijedlog da ovaj trajni dodatak iznosi pet eura po godini staža, za njih je premalen. Jasna A. Petrović smatra da treba iznositi najmanje aktualnu vrijednost mirovine po godini staža. Ipak, za početak traže da Vlada u prvoj godini umirovljenicima isplati barem 25 posto vlastite mirovine.

Ministar Piletić okarakterizirao je pokretanje peticije ‘čudnom situacijom’ nakon što su s predstavnicima umirovljenika usuglasili svoje stavove, o čemu smo pisali ovdje. Petrović ima i na to odgovor.

– Nevjerojatno je da se Piletić čudi zašto mi krećemo s peticijom. Jako je čudno da nas on ignorira još od prosinca. Na sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u prosincu nam nije dao da raspravljamo i predlažemo, nego se sam očitovao na neke od naših prijedloga. To je neozbiljno, tako se ne vodi socijalni dijalog. Bojimo se da ovaj ministar nije osvijestio stvarno stanje umirovljenika u Hrvatskoj. Šokantno je da se on čudi. Čemu se ima čuditi, zapitala se Petrović gostujući i u RTL-u Danas.

Vladi treba peticija da razumije poniženje umirovljenika

Među zahtjevima SUH-a u peticiji je povrat duga umirovljenicima, jer su svi umirovljeni nakon 1999. zakinuti za prvi izračun aktualne vrijednosti mirovine. To bi značilo automatsko povećanje mirovina za 10,5 posto. Traže i češća usklađivanja i to sto posto prema povoljnijem indeksu cijena ili plaća te, uz ostalo, ukidanje penalizacije i dodatni staž za majke svim umirovljenicama.

– Sigurno ćemo postići velike brojke. Nadajmo se da će to ovoj Vladi pomoći da razumije očaj umirovljenika, njihovo poniženje i siromaštvo. Svaki treći umirovljenik je siromašan, 70 posto ih je ispod linije siromaštva u Hrvatskoj, zaključuje Petrović.

Hoćete li potpisati peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap