Rast osobnog odbitka: Oko 850.000 umirovljenika neće morati plaćati porez

Jasmina Grgurić Zanze
15. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Zbog promjena u sustavu oporezivanja dohotka, od iduće godine za oko 850.ooo umirovljenika mirovine neće biti oporezive. Osobni odbitak raste na 560 eura, a rastu i odbici za uzdržavane članove obitelji. Isto tako, ukida se i prirez, a povećava se prag za primjenu više stope poreza na dohodak. Ako je se on plaća od nesamostalnog rada, kao što su mirovine, umanjuje se za 50 posto.

Računanje eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Svi umirovljenici čije su mirovine niže od osobnog odbitka ne moraju plaćati porez na dohodak. Odbitak trenutno iznosi 530,90 eura, nekadašnjih 4.000 kuna, no od iduće godine on će biti nešto većih 560 eura. Tih 30 eura razlike proširit će krug porezom neopterećenih starijih građana, ali i svih ostalih s niskim primanjima.

Hrvatska ima 1.224,909 umirovljenika s prosječnih 487 eura mirovine. Zbog promjena u sustavu oporezivanja dohotka, od iduće godine za oko 850.000 umirovljenika mirovine neće biti oporezive. Upravo zbog poreza na mirovine, kako smo nedavno pisali, dio umirovljenika ostao je bez dodatka na mirovinu, iako im je ona niža od 700 eura cenzusa. Naime, njima Mirovinsko isplaćuje neto iznos, a Vlada gleda bruto koji je dijelu umirovljenika prešao postavljeni limit za dodatak.

Odbitak za uzdržavanog člana 280 eura

Jasna ima 680 eura mirovine, ali nije dobila dodatak; Otkrivamo zašto nije jedina

Osim osobnog odbitka, od iduće godine rastu i odbici za uzdržavane članove obitelji. Tako će odbitak za uzdržavanog člana iznositi 280 umjesto 232 eura. Toliko će iznositi i odbitak za prvo dijete. Za drugo dijete, primjerice, odbitak raste na 392 eura sa sadašnjih 332 eura, piše Faktograf.hr.

Isto tako, od iduće godine se povećava prag za primjenu više stope poreza na dohodak. Sada se po stopi od 20 posto oporezuje dohodak do 47.780 eura godišnje, a iznad tog iznosa se plaća po stopi od 30 posto. Od iduće godine prag za plaćanje više stope poreza na dohodak raste na 50.400 eura.

Umirovljenici ne plaćaju porez na dohodak u punoj stopi od 20, odnosno 30 posto, već se porez na dohodak od nesamostalnog rada plaća umanjen za 50 posto na obračunati iznos porezne obveze.

Porez se ne plaća na mirovine nakon smrti roditelja

Umirovljenik koji prima mirovinu može biti obveznik poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. Prirez se od iduće godine ukida, a veliki gradovi već su najavili da će taj gubitak nadoknaditi višim stopama oporezivanja dohotka.

Spašavanje srednje klase: Umirovljenici traže povećanje osobnog odbitka, porez će plaćati samo ekstra bogati

Kada je umirovljenik obveznik plaćanja poreza na dohodak, kao i prireza još ove godine, obveznik obustave i uplate tih davanja je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Porez na dohodak umirovljenicima se obračunava na iznos mirovine čiji je dio i dodatak na mirovinu, umanjen za osobni odbitak. Mjesečni osobni odbitak umirovljenika od iduće godine je već spomenutih 560 eura, a on se može uvećati primjerice u slučaju kada porezni obveznik ima uzdržavane članove obitelji, ima invaliditet ili uzdržavani članovi imaju invaliditet. Porez na dohodak ne plaća se u slučaju obiteljskih mirovina koje se isplaćuju djeci nakon smrti roditelja.

Podsjetimo, umirovljeničke udruge su tražile da se osobni odbitak umirovljenika podigne na 660, odnosno 665 eura, navodeći kako bi tada neoporezive bile mirovine za oko 900 tisuća umirovljenika te bi porez plaćali samo oni s takozvanim povlaštenim mirovinama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap