Jasna ima 680 eura mirovine, ali nije dobila dodatak; Otkrivamo zašto nije jedina

Jasmina Grgurić Zanze
9. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenica Jasna požalila nam se da nije dobila dodatak na mirovinu, iako joj ona iznosi 680 eura. Uvjet je da mirovinsko primanje ne prelazi 700 eura pa smo provjerili o čemu se radi. Kako nam kažu iz HZMO-a, gleda se bruto mirovina, a ne neto. Vlada u svojoj Odluci to nije jasno navela pa je dio umirovljenika ostao zakinut za očekivani dodatak.

Foto: Unsplash

Jednokratno novčano primanje umirovljenicima zbog rasta troškova života Vlada je isplatila krajem listopada, dok će oni s inozemnim mirovinama dodatak dobiti u prosincu. Uvjet je da mirovina ne prelazi 700 eura. Međutim, nisu svi umirovljenici s mirovinom do toga iznosa dobili ovu novčanu pomoć. Kako doznajemo, gleda se bruto iznos mirovine, a ne neto, premda taj podatak Vlada decidirano nigdje ne navodi.

U Odluci nije navedena bruto mirovina kao uvjet

– Je li za dodatak isplaćen u listopadu 2023. cenzus od 700 eura u netu ili brutu? Naime, moja zadnja mirovina je iznosila 680 eura pa navodno nemam pravo na dodatak, jer iznos s kojim se barata je u bruto iznosu, pitala nas je umirovljenica Jasna (puni podaci poznati redakciji).

Doista, umirovljenica je u pravu, gleda se iznos bruto, a ne neto mirovine, potvrdili su nam odmah u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Međutim, ono što je sporno jest da taj podatak nije konkretno naveden Vladinom Odlukom o isplati dodatka u kojoj piše da će se jednokratno novčano primanje isplatiti korisnicima mirovine ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje za rujan ne prelazi iznos od 700 eura.

‘Umirovljenici ne žive od bruta, nego od neta’

Kako se prijaviti za dodatak na mirovinu? Ne odustajte, ovo su tri načina

Riječ ‘ukupno’ daje naslutiti da se radi o bruto iznosu. A što to uopće znači? Za one s manjom mirovinom, najčešće ništa. Ipak, mirovine veće od 530,89 eura (nekadašnjih 4.000 kuna) oporezuju se, što stvara neto i bruto razliku. Do većih razlika između bruta i neta može doći i zbog plaćanja kredita, dopunskog osiguranja, ovrhe i slično. Ranije je to bio i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje od 3 posto na veće mirovine, ali on je ukinut u svibnju.

– Znači u zakonu piše primanje isplaćeno za mjesec rujan, to je neto, nema spomena da je to bruto iznos. Sve u svemu, totalno razočarenje. Penzioneri žive od neta, a ne od bruta, zaključila je Jasna nakon što smo je obavijestili da su njezine sumnje točne.

Šemper: Porez na mirovinu ne plaća oko 60% korisnika

Ovaj slučaj za naš portal komentirao je i ekonomski stručnjak za mirovine, Željko Šemper.

– Uvijek se u obavijesti o mirovini gleda prvi redak, što je bruto mirovina, kao i kod plaća, a  umirovljenici vjerojatno gledaju ono na dnu, što je svota za isplatu. U Zakonu o mirovinskom osiguranju nigdje se ne navodi bruto i neto mirovina, kao što je to slučaj kod plaća (bruto 1, bruto 2 i neto). Razlika je što se kod plaća svima obustavljaju mirovinski doprinosi, dok kod mirovina oko 60 posto umirovljenika ne plaća porez na mirovinu. Njima, koji nemaju porez ni drugih obustava, je mirovina jednaka svoti za isplatu, pojasnio nam je Šemper.

Podsjetimo, pomoć se umirovljenicima dijelila kroz četiri novčana razreda. Dodatak je dobilo više od 637 tisuća umirovljenika, dok se oni s inozemnom mirovinom moraju prijaviti najkasnije do 30. studenoga.

Iznosi jednokratnih dodataka i cenzusa za isplatu | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap