Spašavanje srednje klase: Umirovljenici traže povećanje osobnog odbitka, porez će plaćati samo ekstra bogati

Milan Dalmacija
8. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Iako je povećanjem osobnog odbitka s 530 na 560 eura od plaćanja poreza oslobođeno 850.000 umirovljenika, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske traže dodatno povećanje. Njime bi se jamčilo da porez plaćaju samo ekstra bogati, odnosno oni s mirovinama većima od 2.000 eura.

Photo: Pexsels

Vlada je još u svibnju predstavila sveobuhvatnu poreznu reformu. Paket zakona kojima su regulirane izmjene već je poslan u saborsku proceduru. Jedna od predstavljenih promjena je i olakšica koja se tiče mirovinskih doprinosa za one s bruto plaćom do 700 eura, a čija će se razlika do bruto plaće množiti s koeficijentom 0,5 pri izračunu mirovina. Onima do bruto plaće do 1.300 eura olakšica će se s početnog iznosa od 300 eura postupno smanjivati. Više o tome možete pročitati ovdje.

Predstavljena porezna reforma: Ipak nema smanjenja mirovinskih doprinosa, u igri je olakšica

Umirovljeničke su udruge, pak, nedugo zatim na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe odlučile staviti svoje prijedloge na stol. Oni su dijametralno suprotni od Vladinih mjera. Da budemo precizniji, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske traže ukidanje oporezivanja mirovina, odnosno podizanje iznosa neoporezivog osobnog odbitka.

– Sad je osobni odbitak 530 eura, a gospoda to dižu na 560 eura, čime ubijaju srednju klasu, i radnike i umirovljenike. Sa 650 eura bi se obuhvatilo oko 900.000 umirovljenika, praktički svi osim onih koji su stvarno bogati i onih koji imaju više od 25.000 eura godišnje bruto mirovine. Njima treba ostaviti porez, a ostale osloboditi toga, rekla je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

Nema olakšica ili beneficija

Doduše, treba reći da se osobni odbitak može i povećati ako umirovljenici Poreznoj upravi prijave uzdržavane članove obitelji, o čemu smo pisali ovdje. Što se, pak, tiče poreza, nije riječ o klasičnom porezu na dohodak, već o porezu na dohodak od nesamostalnog rada koji se plaća umanjen za 50 posto na obračunati iznos porezne obveze, odnosno zbroja godišnjih prihoda od mirovine i mirovinskih dodataka.

Neke europske zemlje, poput Malte, Slovačke ili Bugarske uopće ne oporezuju mirovine, ističe Petrović i dodaje kako u drugim europskim zemljama postoje razni oblici poreznih olakšica, pa čak i beneficija, odnosno naknada kao u slučaju Njemačke.

Imate roditelje u mirovini? Možete ih prijaviti kao uzdržavane članove obitelji i zaraditi povrat poreza

– Mi ne razumijemo zašto je Ministarstvu financija i ovoj Vladi stalo da ubije srednju klasu, jer se s povećanjem osobnog odbitka za samo 30 eura hoće za nijansu povećati mirovine, ali onda će se to povećanje predstaviti kao napor lokalnih zajednica zato što su im oduzeli prirez, pa će dobiti tih 30 eura razlike, pa će se onda time hvaliti tko je zapravo dao povećanje plaća, odnosno mirovina, smatra Petrović.

Porez za ekstra bogate umirovljenike

Dodaje kako je s povećanjem osobnog odbitka s 530 na 560 eura poreznih obveza već oslobođeno oko 850.000 umirovljenika, no traži da se taj broj poveća te da porezu budu izloženi samo oni s ekstra visokim mirovinama, poput bivših saborskih zastupnika ili akademika HAZU-a.

– Riječ je o vrlo malom iznosu koji gubi vlada, a ostaje joj za one najskuplje, kao za Mesića i slične, koji imaju preko 3.000 eura mirovine. Mirovine više od 2.000 eura smatramo da treba oporezovati. Ne bi se bitno povećale mirovine
najsiromašnijima, jer to nije mjera za njih. Ovo je spašavanje srednje klase, onih koji su odradili 40 godina i s time zaslužili svoju mirovinu kakva god da je. Oni koji su stvarno odradili 35 do 45 godina, a ima ih sve više, nisu zaštićeni, nemaju veliku mirovinu i samci su. Oni nemaju nikakvo pravo. Dajmo im njihovu odrađenu mirovinu na temelju uplaćenih doprinosa, zaključila je Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap