Evo što umirovljenicima nudi SDP: Prosječna mirovina 750 eura, smještaj u domovima za sve i bolja skrb

Jasmina Grgurić Zanze
7. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) dobar dio izbornog programa posvetila je umirovljenicima. Prosječnu mirovinu planiraju povećati na 750 eura, s udjelom od 50 posto u prosječnoj plaći i ciljem da dugoročno dosegne 60 posto. Osim izmjena u mirovinskom sustavu, objašnjavaju i kako planiraju osigurati smještaj u domovima za starije, dostupan svakom umirovljeniku bez obzira na primanja. Dio programa posvetili su i skrbi o starijima te dostojanstvenoj starosti.

Umirovljenici kartaju u parku.

Ilustracija: Pixabay

Dio izbornog programa SDP je posvetio umirovljenicima. Mjera koju predlažu je povećanje prosječne mirovine na 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata, o čemu smo pisali ovdje. Obećavaju i smještaj u domovima za starije dostupan svima te unapređenje skrbi za starije osobe.

Postojeća formula usklađivanja mirovina, kažu, dovodi do toga da prosječne mirovine rastu sporije od prosječnih plaća, što sugerira da je smanjenje omjera mirovina i plaća rezultat postojećeg sustava. Navode da je posljednjih osam godina udio pao s oko 42 posto na 40 posto.

‘HDZ nije osigurao adekvatno povećanje mirovina’

Andrej Plenković i euri u pozadini
Plenković dao novo obećanje o povećanju mirovina: Idu gore 30 posto, evo kolike će biti

– Mirovinski sustav u Hrvatskoj suočen je s mnogim izazovima koji ozbiljno ugrožavaju ekonomsku sigurnost umirovljenika, ali i pravednost u društvu. Sustav je ovisan o proračunu države, a nedostatan rast mirovina, u usporedbi s rastom cijena i plaća, kao i visoka stopa inflacije predstavljaju ključne probleme za umirovljenike. Dodatno, HDZ-ova politika nije uspjela osigurati adekvatno povećanje mirovina, zbog čega hrvatski umirovljenici žive s niskim standardom i rizikom od siromaštva. Svakako treba spomenuti mirovine iz 2. stupa, čije ostvarivanje treba puno bolje i kvalitetnije urediti te liberalizirati ostvarivanje prava tako da korisnicima bude prihvatljivije raspolagati stečenom imovinom, navodi SDP u svom izbornom programu.

Cilj SDP-ove politike prema umirovljenicima jest osigurati im dostojanstven život na svim razinama, podići njihov standard i ekonomsku sigurnost te smanjiti nejednakosti u društvu. Značajnim povećanjem mirovina SDP će, obećavaju, osigurati stabilnost, financijsku i socijalnu održivost mirovinskog sustava te omogućiti umirovljenicima da žive bez brige o svakodnevnim financijskim izazovima.

Evo kako će povećati prosječnu mirovinu na 750 eura

– SDP će osigurati da u iduće četiri godine prosječna mirovina ostvarena ‘radom’ (bez učešća mirovina po posebnim propisima) bude minimalno 50 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, umjesto sadašnjih 40-ak posto, s ciljem da se do 2030. godine približimo postotku od 60 posto, stoji u programu.

Objašnjavaju i kako misle povećati prosječnu mirovinu na 750 eura.

– To ćemo postići promjenom formule usklađenja, uvođenjem trajnog dodatka te postupnim povećanjem mirovina za najmanje 10 % u prvoj godini mandata, a potom dodatnih 5 % u svakoj sljedećoj godini. Mjere koje smo osmislili dovest će do povećanja svih mirovina, pri čemu će manje mirovine rasti više, dok će se povećanje najvećih mirovina ograničiti. SDP-ov plan vodi računa o fiskalnoj održivosti te dugoročnoj stabilnosti mirovinskog sustava te osigurava da umirovljenici ne ovise o predizbornim obećanjima, već imaju trajno povećanje mirovina, zaključuju.

Institucionalna skrb dostupna svakom umirovljeniku

Grujić Trumbetaš Gabričević
Stranke umirovljenika na izbornim listama: Pogledajte tko su kandidati HSU-a, Hoćemo pravedno i Umirovljenika zajedno

Osim većih mirovina, obećavaju i više mjesta u domovima za starije osobe. Nedostatak mjesta, ali i njegovatelja te medicinskih sestara, smatraju, ugrožava kvalitetu skrbi za starije građane.

– Radno sposobne obitelji suočavaju se s izazovom balansiranja između skrbi za starije članove i održavanja profesionalnih karijera, dok obitelji nižeg socio-ekonomskog statusa često nemaju financijskih mogućnosti za plaćanje skrbi u domovima. Osim toga, financiranje boravka u domovima za starije osobe ostaje nedovoljno u odnosu na rastuće potrebe, dok upravljanje domovima često nailazi na probleme nedostatka kvalificiranog osoblja i kontrolu ilegalnog rada, što dodatno komplicira situaciju i može ugroziti sigurnost korisnika, ističe SDP.

Institucionalna skrb, naglašavaju iz najveće oporbene stranke, mora biti dostupna svakom umirovljeniku u Hrvatskoj, bez obzira na njegovo socijalno i ekonomsko podrijetlo ili mjesto u kojem živi.

Pristup smještaju u domovima bez obzira na mirovine

– Ciljevi naše reforme u ovom polju usmjereni su na povećanje pristupa kvalitetnoj socijalnoj skrbi za sve umirovljenike u Hrvatskoj. Do toga ćemo doći uspostavom optimalne mreže domova diljem zemlje kako bismo osigurali dovoljan broj mjesta za naše umirovljenike, kao i eliminacijom financijskih prepreka koje ograničavaju pristup domovima. Također, naša će reforma osigurati uvjete koji doprinose kvalitetnijoj socijalnoj skrbi, uključujući adekvatan broj njegovatelja i medicinskih sestara. Povećat ćemo atraktivnost ovih profesija, i to kroz osiguravanje primjerenih materijalnih i profesionalnih uvjeta te unapređivanje kvalitete rukovođenja domovima. Nadalje, decentralizirat ćemo sustav socijalne skrbi u segmentu domova za starije i nemoćne, što smatramo ključnim korakom za pružanje prilagođene i učinkovite skrbi diljem Hrvatske, stoji u SDP-ovu programu.

Svim će umirovljenicima, dodaju, omogućiti, bez obzira na visinu njihove mirovine, pristup smještaju u domovima za starije i nemoćne,  što smatraju izuzetno važnim.

Baka čita unuci
Most djedovima i bakama nudi 309 eura za roditeljski dopust umjesto roditelja: 'Baba bu ga dojila'

– Ovaj ćemo cilj postići kroz aktivnu participaciju iz državnog proračuna kako bi se osiguralo pravednije i ujednačenije financiranje mreže domova diljem Hrvatske. Utvrdit ćemo optimalne mreže domova, propisati kriterije za subvencioniranje smještaja te osigurati poštivanje standarda socijalne skrbi na nacionalnoj razini – što će biti ključni koraci prema osiguravanju adekvatnih uvjeta za smještaj umirovljenika u domove diljem zemlje. Profesionalizacija ravnateljske pozicije također je od vitalne važnosti za unapređenje sustava skrbi za starije. Definiranje odgovarajućeg kompetencijskog standarda, institucionalizacija obrazovanja budućih ravnatelja te postupak licenciranja također su ključne mjere koje ćemo poduzeti kako bismo osigurali efikasno upravljanje
domovima. Nadalje, uređenje zemljišno-knjižnog stanja na nekretninama domova čiji je osnivač Republika Hrvatska važan je korak prema osiguravanju stabilnosti i pravne sigurnosti u sektoru skrbi za starije i nemoćne.ključnim korakom prema osiguravanju kvalitetne skrbi za starije generacije, zaključuju o ovoj temi.

Zaštita starijih osoba i dostojanstvena starost

Dio programa posvetili su i skrbi za starije i nemoćne osobe. Mnogi naši stariji sugrađani trpe zanemarivanje, diskriminaciju te zlostavljanje, a zbog zdravstvenog ili socijalnog stanja ne mogu osigurati svoja prava. Svatko zaslužuje dostojanstvenu starost, poručuje SDP.

– Centri za socijalnu skrb imaju ograničen nadzor nad pružateljima usluga smještaja te ne obavljaju kontrolu rada pružatelja usluga. Inspekcija resornog ministarstva nadzire ustanove, ali to je nedostatno, što dokazuju i nesreće u domovima za starije. Sadašnji Zakon o socijalnoj skrbi ne osigurava dovoljno kontrola i standard kvalitete usluga, što zahtijeva hitno poboljšanje, smatraju.

Cilj je, kako kažu, osigurati adekvatne smještajne kapacitete i dostupne izvaninstitucijske usluge za starije osobe, uz podizanje razine kvalitete života i dostupnosti usluga. Također, važno je zaštititi starije osobe od financijskih prijevara i zlouporaba te osigurati njihovu socijalnu i ekonomsku sigurnost. Dodaju i kako treba uvesti obavezno savjetovanje i provjeru zdravstvenog stanja pri sklapanju određenih pravnih poslova, što može pomoći u sprečavanju prevara. Socijalne politike treba usmjeriti na sve starije građane u potrebi za pomoći i podrškom, čime im se osiguravaju dostojanstvena starost i adekvatna skrb.

Mreža hospicija, ali i sustav pomoći u kući

Odmah treba, poručuju, pojačati sustav kontrole i standard kvalitete usluga u domovima za starije osobe. Socijalna politika treba biti usmjerena na izvaninstitucijske oblike skrbi, što će omogućiti starijima da što duže ostanu u vlastitom domu.

– Potrebno je i proširiti prava na pomoć u kući i prilagoditi zakone kako bi bolje odgovarali promjenama društvenih okolnosti. Ojačanje mreže hospicija palijativnim bolesnicima, koji su često osobe starije životne dobi (ali ne nužno), omogućit će adekvatnu skrb koja se ne može pružiti u okviru kućanstva ili domova za starije. Isto tako uvest ćemo sustav pomoći u kući i program poludnevnog boravka u gerontološkim centrima, piše u izbornom programu SDP-a.

Umirovljenici, koje vam se izborno obećanje za umirovljenike najviše sviđa?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap