Raskol u koaliciji: Slavonski ‘Blok umirovljenici zajedno’ raspušten, 300 članova prešlo u HSU

Jasmina Grgurić Zanze
11. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Osječko-baranjska organizacija Bloka umirovljenici zajedno je raspuštena. Oko 300 njihovih članova prešlo je u HSU koji na parlamentarne izbore ide u koaliciji s HDZ-om. Raspušteno je i desetak gradskih i općinskih organizacija, a glavni tajnik HSU-a Marinko Lukenda najavljuje da će i drugdje biti prelazaka. Dosadašnji dopredsjednik BUZ-a i predsjednik županijske organizacije stranke Valentino Fabing kaže da je političkoj platformi ‘Umirovljenici zajedno’ jedini cilj uništiti HSU.

Iz stranke Hrvatske stranke umirovljenika na konferenciji za novinare

Veselko Gabričević i Marinko Lukenda | Foto: Mirovina.hr

Do velikog obrata pred parlamentarne izbore na umirovljeničkoj političkoj sceni došlo je u Osječko-baranjskoj županiji. Raspuštena je tamošnja organizacija Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), a oko 300 njihovih članova prešlo je u Hrvatsku stranku umirovljenika (HSU). Osim županijske, raspušteno je i desetak gradskih i općinskih organizacija BUZ-a. HSU na izbore ide u koaliciji s HDZ-om, o čemu smo pisali ovdje.

‘Jedini cilj im je uništiti HSU’

Grujić Trumbetaš Gabričević
Stranke umirovljenika na izbornim listama: Pogledajte tko su kandidati HSU-a, Hoćemo pravedno i Umirovljenika zajedno

Dosadašnji dopredsjednik BUZ-a i predsjednik županijske organizacije stranke Valentino Fabing prelazak u HSU objašnjava tvrdnjom da su predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, umjesto najavljenog ujedinjavanja umirovljeničkih stranaka, osnovali novu stranku, odnosno platformu ‘Umirovljenici zajedno’. Smatra kako im je jedini cilj uništiti HSU, kao najstariju umirovljeničku stranku u Hrvatskoj, a ne ujedinjavanje, piše Telegram.hr.

– Njihov cilj je još više razjediniti i razmrviti umirovljeničku političku scenu, i to je razlog da pristupimo HSU-u, te da nakon ovih izbora postoji samo jedna umirovljenička stranka, koja će biti svima prepoznatljiva i zastupati interese svih umirovljenika, rekao je Fabing.

Glavni tajnik HSU-a najavljuje nove ‘transfere’

Glavni tajnik HSU-a Marinko Lukenda izvijestio je kako je oko 300 dosadašnjih članova BUZ-a potpisalo pristupnice za prelazak u HSU. Ističe kako je HSU stožerna stranka hrvatskih umirovljenika, a da su sve ostale stranke koje se pojavljuju, s platformom Umirovljenici zajedno, ‘čista prijevara’.

– Umirovljenike se pred svake izbore pokušava iskoristiti, drago mi je da su u osječko-baranjskom BUZ-u shvatili kakva je situacija, a ima naznaka da će biti i drugih prelazaka, dodao je Lukenda.

Umirovljenici zajedno demantiraju prelazak članova

Blok umirovljenici zajedno demantirali su da je dio njihovih članova prešao u HSU. Smatraju kako je riječ o političkom podmetanju zato što se pokazalo da imaju dobar rejting na izborima.

– Takozvano prelaženje ustvari se odnosi na županijsku organizaciju koja je prije dva mjeseca raspuštena zbog neaktivnosti. U stvarnosti je riječ o smiješnom igrokazu nekolicine bivših članova BUZ-a koji su, nezadovoljni zbog nemogućnosti realizacije vlastitih političkih ambicija, odlučili naštetiti bivšoj stranci. Potez HSU-a kojim su pokušali ušićariti koji politički poen pred izbore možemo nazvati samo političkim lešinarenjem, rekao je predsjednik BUZ-a, Milivoj Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap