Pet profesora upozorava da su gubici fondova još i veći: ‘Izgledna je propast ovog sustava kao ranije u Argentini’

Milan Dalmacija
1. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Profesori ekonomije Ljubo Jurčić, Drago Jakovčević, Željko Garača, Ivan Lovrinović i Gojko Bežovan reagirali su na emisiju Otvoreno u kojoj je bilo riječi o gubicima u mirovinskim fondovima. Smatraju kako je dug realno pet do šest puta veći od navedenog, premda za to ne navode dokaze, te ističu kako je potrebno planski zaustaviti reformu mirovinskog sustava i ukinuti drugi stup. U priopćenju napadaju medije kako ne prenose informacije o stanju II. stupa u drugim zemljama, dok se u istom trenutku mogu na prozvanim medijima pronaći njihovi članci i izjave o istome. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti kako bi čitatelji mogli sami procijeniti ima li u njihovoj reakciji relevantnih informacija.

Profesori Garača i Bežovan smatraju da drugi stup šteti državnim financijama te da mirovinska izdvajanja treba preseliti u fond međugeneracijske solidarnosti. | Foto: Mirovina.hr

O gubicima mirovinskih fondova ove godine, koji nažalost neće biti nadoknađeni onima koji uskoro idu u mirovinu te o tome imaju li ostali članovi fondova razloga za zabrinutost bilo je riječi u ponedjeljak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, u kojoj su gostovali i svoje mišljenje dali direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Dijana Bojčeta Markoja, član savjeta Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, Andrej Grubišić, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Ministarstva rada, mirovinskog sustava, Melita Čičak.

Oni su, ukratko, naglasili kako nema razloga za zabrinutost te da treba očuvati drugi mirovinski stup, ali i socijalnu sigurnost građana. Na to su reagirali profesori doktori ekonomije Ljubo Jurčić, Drago Jakovčević, Željko Garača, Ivan Lovrinović i Gojko Bežovan izjavom za javnost koju prenosimo u cijelosti uz napomenu kako napadaju naše kolege iz drugih medija kako ne prenose informacije o drugom stupu, dok se u istim tim medijima mogu pronaći njihovi članci ili izjave o istome. Tako se može naći tekst Bežovana na vecernji.hr o stanju II. stupa u drugim zemljama, Garača je tako prije nekoliko tjedana bio gost na HRT-u, Lovrinović je kao političar često imao prostora reklamirati svoje ideje u Jutarnjem listu, dok je Jurčić odnedavno postao najpoznatiji kao savjetnik građana da smanje troškove kroz stvaranje zimnice o čemu smo i sami pisali.

– Tema neuspjeha privatizacije javnog mirovinskog sustava po modelu Svjetske banke dugo je vremena “skrivana” od očiju hrvatske javnosti. Hrvatski mediji uvelike ovise o oglašavanju financijskog kapitala, a u čijem su vlasništvu i obvezni mirovinski fondovi, pa oni nisu niti prenijeli vijesti kako su slične reforme provedene u drugim postsocijalističkim zemljama (Poljska, Slovačka, Mađarska, Estonija i ostale) ukinute ili su bitno redefinirale privatizaciju javnog mirovinskog sustava. Drugi stup nije niti izdaleka ostvario postavljene ciljeve. Tako Hrvatska ostaje još kao jedina članica EU s II. stupom i štoviše dio moćnih dionika koje podupire strani kapital zagovara povećanje izdavanja u drugi stup.

Gubitak fondova – 30 milijardi kuna

Treba li strahovati za buduće mirovine? Fondovi izgubili 5 do 6 milijardi kn, evo što kažu stručnjaci

Međutim, učinci nove krize poražavajući su za obvezne mirovinske fondove, a o tome su nedavno opsežno pisali Večernji i Jutarnji list koji su se oteli kontroli oglašivača. Ova se tema još uvijek ne može probiti u hrvatskim “javnim” medijima HRT-a. Tako je pokazala i rečena emisija u koji su pozvani sam sudionici koji bezrezervno podržavaju II. stup. U emisiji je izrečeno više lažnih informacija i stavova o prevažnom pitanju mirovinskog sustava.

Rezultati istraživanja nas koji potpisujemo ovu izjavu govore da su gubitci OMF-a u tekućoj godini nominalno oko osam milijardi kuna, s tim da nije zarađeno još očekivanih oko šest milijardi pa gubitak procjenjujemo na oko 14 milijardi kuna. K tome, procjenjujemo da je inflacija od oko 13 posto dodatno obezvrijedila vrijednost imovine OMF-ova za dodatnih oko 16 milijardi, pa je ukupni gubitak oko 30 milijardi kuna realno u odnosu na ono što je “obećano“ članovima OMF-ova. Od takvog gubitka nemoguće se oporaviti u dogledno vrijeme te vodi daljnjem samourušavanju mirovinske reforme. Krajnji je čas da se reforma planski zaustavi i ne prepusti kaosu.

Argentinski scenarij

Sve manji će broj umirovljenika odlaziti u mirovinu i s mirovinom iz II. stupa. Mirovinska osiguravajuća društva – MOD, koja isplaćuju mirovine iz II. stupa, moraju isplatu istih uskladiti s rastom inflacije. MOD-ovi se nalaze pod prijetnjom nemogućnosti isplate mirovina pa nam je tako izgledna propast ovog sustava kao ranije u Argentini.

Uz državne institucije kao što je HANFA, Hrvatska televizija očito još uvijek brani interese stranog kapitala, što je protiv interesa Hrvatske i njezinih građana. Mediji, među kojima bi trebali prednjačiti oni javni, trebali bi zagovarati i prakticirati javni dijalog o ovom prevažnom problemu, a kako bi se doprinijelo uspostavi, koliko toliko, održivog mirovinskog sustava u Hrvatskoj.

Gubici fondova između 5 i 6 milijardi kn: Nema povrata za one koji će uskoro u mirovinu

Živimo u okolnostima globalne neizvjesnosti čiji će makroekonomski šokovi produbiti probleme u društvu, a to će imati pogubno učinke na mirovinski sustav i na životni standard građana.

Rast deficita i javnog duga

Hrvatska nije nikada imala, niti nakon uvođenje II. stupa, stekla nužne ekonomske uvjete koji bi mogli rezultirati pozitivnim efektima. Zbog II. stupa povećao se deficit prvog stupa, proračunski deficit, javni dug i Hrvatska je ušla u prekomjerni deficit i makroekonomske neravnoteže sa svim negativnim posljedicama.

Pozivamo Vladu da po uzoru na ranije spomenute postsocijalističke zemlje spasi privatizirani mirovinski sustav, ujedno spasi javne financije, spasi gospodarstvo koje nosi teret štete koju nanosi mirovinska reforma, spasi građane koji su postali trajno dodatno porezno opterećeni da bi se financirao “tranzicijski”, a zapravo trajni trošak mirovinske reforme, da time doprinese prevladavanju krize u koju sve dublje tonemo te stvori pretpostavke bržeg ekonomskog razvoja Hrvatske, stoji u izjavi za javnost.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap