Treba li strahovati za buduće mirovine? Fondovi izgubili 5 do 6 milijardi kn, evo što kažu stručnjaci

Milan Dalmacija
29. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Mirovinski su fondovi ove godine izgubili pet do šest milijardi kuna. Onima koji su štedjeli u kategoriji C, što znači da imaju manje od pet godina do mirovine, gubitci neće biti vraćeni. No, stručnjaci ističu da nema razloga strahovati zbog mirovina.

U emisiji Otvoreno raspravljalo se o gubicima u drugom stupu. | Foto: HRT

Prema podacima HANFA-e i tvrdnjama njenog predsjednika upravnog vijeća Ante Žigmana, obvezni mirovinski fondovi su ove godine poslovali s gubitkom od pet do šest milijardi kuna. Za one koji štede u drugom stupu, a uskoro idu u mirovinu, taj je novac već izgubljen. O tome trebaju li strahovati ostali i kakve će se promjene događati unutar mirovinskog sustava, bilo je riječi u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

– Ova godina bila je izuzetno zahtjevna i teška. To nije nekakav hrvatski specifikum i to nije nešto što je karakteristično samo za hrvatske mirovinske fondove, poručila je direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Dijana Bojčeta Markoja.

Istaknula je da četiri obvezna mirovinska fonda upravljaju sa 130 milijardi kuna, odnosno 130 milijardi budućih mirovina. No, sva svjetska tržišta su u crvenom. Utješno je, ističe ona, što su krize prolazne i što za oporavak treba manje vremena nego što traje kriza.

Specifična godina

Ekonomski analitičar i član savjeta Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, Andrej Grubišić za ovakvo stanje u većoj mjeri krivi državu, jer je dobar dio postojeće strukture ulaganja u mirovinske fondove nametnula upravo država. Kao ključni problem vidi državne obveznice.

Gubici fondova između 5 i 6 milijardi kn: Nema povrata za one koji će uskoro u mirovinu

– Kako je bilo više novaca, tako su padale kamatne stope. U ovoj godini dolazi do obrnute situacije, kamatne stope rastu, objasnio je.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman naglasio je da je ova godina specifična, jer su uz visoku inflaciju rasle kamatne stope. Na kraju su najveće žrtve ekonomskih zbivanja bile građani koji štede u kategoriji C, odnosno oni kojima je ostalo manje od pet godina do mirovine.

– Uplate koje su građani vršili na svoje račune su sigurne i netaknute. Ono što je palo i ono što se smanjilo u zadnjih osam mjeseci su prinosi mirovinskih fondova, odnosno njihova zarada, naglasio je Žigman.

Potrebno osigurati socijalnu sigurnost

Ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Ministarstva rada, mirovinskog sustava, Melita Čičak naglasila je da građani ne trebaju biti zabrinuti. Podsjetila je da je drugi stup uveden kao obvezno mirovinsko osiguranje prije 20 godina.

– S velikom pažnjom moramo voditi brigu o II. mirovinskom stupu, jer je on izrazito važan za budućnost Hrvatske, odnosno prihod u starosti, rekla je Čičak.

Grubišić je naglasio da će kriza proći, ali i da je važno kako usmjeriti “brod”, Bojčeta je dodala da se mirovinski sustav treba promatrati jedinstveno, a Žigman da je potrebno zadržati drugi stup. Melita Čičak je zaključila da je građanima potrebno osigurati socijalnu sigurnost.

Copy link
Powered by Social Snap