Nova godina, nove promjene: Evo što se sve mijenja u mirovinama, radu i socijali, a tiče se umirovljenika

Ana Kanazir
2. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Na snagu su stupile izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje se tiču korištenja obiteljske mirovine i obračuna mirovine za osiguranike s dugogodišnjim stažem. Tu su i izmjene Zakona o radu, a povećavaju se i naknade za rad udomitelja te naknade iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Također, čeka nas i život s eurom koji će u punoj mjeri zaživjeti od 15. siječnja.

Nova godina nosi i neke promjene, ali i novosti. Osim najveće novosti, a to je život s eurom, od jučer su na snagu stupile ranije izglasane promjene određenih zakona. Donosimo najvažnije stvari koje se, izmjenama triju zakona, odnose na umirovljenike.

Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju: Evo što se sve promijenilo

Važne promjene u mirovinama

Izmjene i dopune ZOMO-a su izglasane jednoglasno još u listopadu, ali su na snagu stupile tek jučer. Time su započele i bitne promjene kod obiteljskih mirovina. Da ponovimo, udovice i udovci odsad imaju pravo birati samo obiteljsku mirovinu koja će onda za jednog člana obitelji iznositi 77 posto mirovine pokojnog partnera, umjesto dosadašnjih 70 posto, ali se mogu odlučiti i za drugu varijantu, odnosno mogu nastaviti primati vlastitu mirovinu i još 27 posto obiteljske.

Za ovaj oblik je potrebno ispuniti posebnu tiskanicu koja se od danas može pronaći unutar sustava e-Građani ili na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, o čemu smo pisali ovdje, a na ovom primjeru možete vidjeti koji se oblik više isplati.

Obiteljsku mirovinu, osim u iznimnim slučajevima, mogu koristiti osobe starije od 65 godine i do najvišeg iznosa od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM). Uz to, mirovine preminulih partnera će se usklađivati od trenutka njihove smrti do najnovijeg usklađivanja. Odgovore na sve nedoumice oko obiteljskih mirovina možete vidjeti ovdje.

Osim toga, izmjenama ovog Zakona se povećava mjesečni mirovinski faktor za izračun mirovina zaposlenicima koji u dogovoru s poslodavcem ostanu raditi u nakon 65. godine. Njima se mirovinski faktor s 0,34 podiže na 0,45. Uz to, vraćen je i mirovinski faktor od 0,15 posto za mirovinu osiguranika s dugogodišjim stažem, a još jedna promjena je i rast najnižih mirovina za tri posto.

Zakonom o radu ukinute otpremine za umirovljenike

U izmjenama Zakona o radu nastupila je jedna važna promjena za umirovljenike koji rade u mirovini. Novost je tako da poslodavci neće isplaćivati otpremninu, niti će utvrđivati otkazni rok osobama koje imaju više od 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, a koji žele otići u mirovinu. Na ovaj se način potiču poslodavci da što dulje zadrže svoje radnike i da umirovljenici što dulje budu u svijetu rada. Naknadu za bolovanje će za umirovljenike koji rade plaćati država, a ne poslodavac.

Piletić potvrdio: Nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike koji idu u mirovinu

Kao što smo već pisali, umirovljenici mogu raditi na pola radnog vremena, a pri pronalasku posla im može pomoći i poseban portal na kojem se dnevno ažurira ponuda poslova, o čemu možete više pročitati ovdje.

Povećavaju se naknade Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama

Na snagu stupa i izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, pri čemu se naknade za trogodišnji dopust za blizance i treće dijete povećavaju s 2.328 kuna, odnosno 308,86 eura na 4.175 kuna, odnosno 553,90 eura. Također, kako smo ranije doznali, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obveznik je obračunavanja i plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualizirane štednje (II. stup) za sve vrijeme trajanja rodiljnog dopusta, dok za roditeljski dopust HZZO i dalje obračunava iznos za II. stup, no obveznik plaćanja je Središnji državni ured za demografiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap